O tradițională tartă cu mere franțuzească, tarte aux pommes à l’ancienne se cheamă ea în limba post-galică. E o dovadă elocventă (dacă mai era nevoie!) că franțujii știu foarte bine ce-i aia bucătărie adevărată, chiar și cu ingrediente puține și ieftine. Rețeta de mai jos, dacă veți înlocui untul cu margarina, devine chiar un extraordinar desert de post, ceea ce, după cum foarte bine știți, nu-i chiar puțin lucru. Așa că, ce mai tura-vura, la muncă!
Pentru această tartă cu mere, lista de cumpărături se prezintă defalcat. Pentru aluat:
250 g faina, 125 g unt (sau margarina, după cum spuneam), sare.
Pentru umplutura:
2 kg mere, 1 lămâie, 100 g zahar pudră, 1 baton de vanilie, 1 linguriță de scorțișoară pisată, dulceață de caise.
Mai întâi puneți faina într-un castron, adăugați puțină sare și untul. Amestecați cu vârful degetelor, adăugând încet-încet 3-4 linguri de apă, până când obțineți un aluat omogen. Faceți o minge, împachetați-o cu folie transparentă și lăsați-o să se odihnească o oră la rece.
Aveți, așadar, tot timpul ca să pregătiți umplutura. Spălați 6 mere, tăiați-le bucăți (nu-i musai nevoie să le curățați, scoateți doar căsuța cu sâmburi). Puneți-le într-o cratiță cu fundul gros, împreună cu zeama lămâii, batonul de vanilie (tăiat în două, pe lung) și 50 g zahar. Adăugați 100 ml de apă și fierbeți totul, la foc moale, amestecând, pana când merele se înmoaie bine.
Încălziți cuptorul la foc mijlociu (200ºC). Treceți merele coapte (fără vanilie!) prin sită, sau mixați-le, în fine, ideea este să le transformați în pastă.
Întindeți aluatul foaie și puneți-l într-o forma de tarta. Puneți deasupra crema de mere. Tăiați celelalte mere (curățate și de sâmburi, și de coajă) în sferturi și apoi în lamele. Așezați-le peste cremă, în cercuri concentrice, în așa fel încât să acoperiți bine toată suprafața. Presărați deasupra restul de zahăr și scorțișoara.
Puneți forma în cuptor, unde trebuie să stea cam 35-40 de minute, sau până când se aurește aluatul. Încălziți ceva sirop al dulceții într-o crăticioară (trebuie să se lichefieze), după care întindeți-l, cu ajutorul unui penson, peste mere, ca să le facă lucioase și să le dea și gust.
Serviți această tartă cu mere călduță sau rece, iar în pahare turnați o tămâioasă proaspătă și rece.
Tare ma bucur ca ti-a placut! E cea mai buna, simpla si rafinata prajitura de post, daca ma-ntrebi pe mine (bine, la concurenta cu prajitura de mere cu gris :-)). Asa ca-i pacat s-o mananci doar din motive de post :). Si oricum ma enerveaza margarina…
Minunata aceasta reteta!
Tare ma bucur ca ti-a placut! E cea mai buna, simpla si rafinata prajitura de post, daca ma-ntrebi pe mine (bine, la concurenta cu prajitura de mere cu gris :-)). Asa ca-i pacat s-o mananci doar din motive de post :). Si oricum ma enerveaza margarina…
Pe mine ma enerveaza pretul batonului de vanilie 🙂
Oricum e super buna tarta de mere.
Si pe mine ma enerveaza, dar decat vanilina… Asa ca fac precum mamele si bunicile noastre, crestez batonul si-l pun in zahar pudra. Si-mi mai trece 🙂