Pe lângă faptul că sunt foarte bune, simpaticele mere caramelizate de mai la vale se fac și foc repede și simplu (nu cred să aveți nevoie de mai mult de un sfert de oră), așa că le puteți face oricând, fie că aveți nevoie de un dulce rapid pentru copii, fie de un desert mai șmecher pentru o masă cu ceva pretenții. Drept pentru care nici eu n-am să scriu prea mult în introducere, doar vă invit să notați:
6 mere, 300 g zahăr cubic, 1 lingură semințe de susan, 2 lingurițe de zeamă de lămâie.
Curățați merele și tăiați-le felii.
Puneți zahărul într-o crăticioară cu fundul gros. Adăugați 6 linguri de apă (zic unii că aia minerală ar fi mai bună) și dați drumul la foc (moale). Fierbeți, fără să amestecați, până obțineți un caramel frumos colorat. Adăugați semințele de susan, luați cratița de pe aragaz și turnați, cu grijă, zeama de lămâie.
Așezați feliile de mere pe rând în caramel și întoarceți-le cu o furculiță, astfel încât să fie bine unse pe toate părțile. Puneți-le apoi pe o farfurie și așteptați să se întărească bine crusta.
Variante de mere caramelizate? Păi uitându-mă la susan, tare mă gândesc să-l înlocuiesc data viitoare cu nuci tocate din cuțit. Sau cu alune de pădure așijderea. Sau cu…
Ce turnăm în pahare? Păi eu aș cam pofti la o Tămâioasă Românească, dar dacă o să optați pentru vreun Muscat, de pildă, nu prea am cum să mă opun. Alb, proaspăt și nu din cale-afară de dulce, cam asta ar fi ideea.
Doamne mi-ai facut o pofta!!! Trebuie sa le fac.