• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mere prăjite cu îngheţată

Oct 27, 2009 costachel Rețete, Rețete de dulciuri 2


Mai curând o improvizaţie decât un desert elaborat, merele astea prăjite au, totuşi, câteva mari calitaţi : sunt ale naibii de bune, se fac foarte repede şi, pe deasupra, mai suntem şi în plin sezon, aşa că nu văd de ce-aş mai zăbovi cu introducerea, e cazul să intrăm direct în miezul problemei.

Pentru 4 persoane aveţi nevoie de:

2 mere, curăţate de coajă, de sâmburi şi tăiate felii,
50 g unt,
100 g zahăr (cel brun ar fi mai indicat, dacă-l aveţi la îndemână),
scorţişoară,
nucşoară,
un vârf de cuţit de sare,
îngheţată câtă vreţi şi de care vreţi.

Încingeţi untul la foc mediu într-o tigaie cu fundul gros, suficient de mare încât feliile de măr să încapă pe un singur strat. Presaraţi sarea, ca să nu stropească şi, când s-a încins suficient (atenţie: untul nu trebuie să-şi schimbe culoarea!) puneţi zahărul cât mai uniform, iar peste el merele.

Amestecaţi cu grijă și cu o lingură de lemn până când merele s-au acoperit uniform cu siropul care s-a format. Presaraţi scorţişoara şi nucşoara, continuând amestecarea, ca sa se omogenizeze şi ele în sos. Reduceţi puţin focul şi continuaţi călirea până când merele s-au înmuiat, iar sosul a scăzut puţin.

Stingeţi focul, lăsaţi câteva minute să se răcorească (timp în care puneţi îngheţata în cupe) şi serviţi.

De care îngheţată? Păi cu siguranţă cea de vanilie o să fie o alegere bună, cea de nuci mi se pare mie că merge cel mai bine, iar orice altă aromă vă place dumneavoastră şi credeţi că se potriveşte cu merele va fi măcar la fel de nimerită. Cantitatea de zahăr e orientativă şi în funcţie de cât de dulci sunt merele, cât despre condimente puteţi oricând înlocui nucşoara cu coajă rasă de citrice, turna un strop de rom, în fine, libertatea de mişcare e limitată doar de gusturile şi imaginaţia dumneavoastră. Şi fireşte că puteţi mânca merele prăjite şi fară îngheţată.

Păi nu vă spuneam eu la început că-i cam improvizaţie rețeta asta?

S-ar putea să vă intereseze și:

Înghețată de castraveți cu mentă Grapefruit confiat cu inghetata de cacaoGrepfrut confiat cu înghețată de cacao Înghețată cu rom și stafide Înghețată de cacao cu ciocolată

  • condimente, inghetata, mere, tigaie, unt, zahar brun

2 thoughts on “Mere prăjite cu îngheţată”

  1. kata 17/09/2011 at 16:22

    super buna aceasta “inventie “….cu siguranta nu v-a fi ultima data cand am preparat-o…weekend placut!

    Reply ↓
    1. costachel Post author17/09/2011 at 19:01

      Multumesc frumos, așijderea 🙂 Si mă bucur că ți-au plăcut merele cu înghețată!

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved