• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Plăcințele cu mere și scorțișoară

Nov 02, 2011 costachel Rețete, Rețete de dulciuri 7


Niște plăcințele cu mere tare simple, foc de gustoase și, mai ales, rapide, care te scot din încurcătură și în caz de musafiri inopinați, dar reprezintă și o gustare dulce absolut delicioasă, de zi cu zi. Desigur, viteza de execuție despre care vorbeam este posibilă doar în cazul utilizării foietajului congelat; dacă ați face aluatul franțuzesc în casă, firește că preparația asta ar intra în rândul celor migăloase, dar cu siguranță că ar fi chiar și mai bună. Alegerea, desigur, vă aparține numai și numai dumneavoastră. Dar mai bine să trecem la treabă, nu?

400 g aluat franțuzesc (foietaj)
500 g mere,
60 g zahăr pudră (dar depinde și de gust),
1 gălbenuș,
1/2 linguriță scorțișoară pisată.

Curățați merele, tăiați-le-n patru, eliminați căsuța cu sâmburi. Puneți-le într-o cratiță, împreună cu zahărul și cu două linguri de apă.

Fierbeți totul la foc moale, 15 minute, amestecând. La sfârșit, adăugați și scorțișoara.

Încălziți cuptorul, la 180ºC.

Întindeți aluatul și tăiați-l cum doriți: discuri, pătrate, dreptunghiuri… Puneți în mijloc puțină umplutură, ungeți de jur-împrejur cu puțină apă (să se lipească mai bine), formați plăcințelele, apăsând bine marginile, și ungeți-le pe deasupra cu gălbenuș bătut.

Puneți-le în tavă (eventual căptușită cu hârtie pergament) și coaceți-le până se rumenesc frumos.

Serviți plăcințelele cu mere reci, cel mult călduțe, eventual presărate cu zahăr pudră, iar în pahare turnați o tămâioasă sau o busuioacă.

Și să nu uit: există și o variantă expres, în care dați merele curățate pe răzătoare, le amestecați cu zahăr plus scorțișoară și cu umplutura asta crudă umpleți plăcintele. În rest e la fel.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Placinte cu gutuiPlăcințele cu gutui Mere caramelizate cu susan Tartă cu mere Mere coapte umplute

  • aluat frantuzesc, desert, mere, placinte

7 thoughts on “Plăcințele cu mere și scorțișoară”

  1. Maria 03/11/2011 at 20:31

    Cred că nu văd bine. Cum să fiarbă 500 g mere în 2 linguri de apă? Vă rog lămuriţi-mă, poate îmi scapă ceva… 😀

    Reply ↓
  2. costachel Post author04/11/2011 at 09:17

    Păi facem pastă groasă pentru umplutură, nu compot, așa că merele vor fierbe mai mult în suc propriu. A, sigur că s-ar putea pune și mai multă apă, dar după aceea trebuie sa fierbem merele mult și bine ca să scadă și să capete consistența necesară, plus că s-ar pierde mult din gust și din calitățile nutritive.

    Reply ↓
  3. Maria 06/11/2011 at 18:17

    Nu sunt sigură că înţeleg cum trebuie să ajungă merele astea, eu le-am pus conform reţetei la fiert, dar în 15 minute nu s-a întâmplat mare lucru cu ele, decât că miroseau frumos. Aşa că am băgat mixerul de mână în ele şi le-am făcut terci imediat, le-am pus la scurs în sită, le-am amestecat cu scorţişoara şi aşa erau bune de umplutură. Nici vorbă să vrea ele să fiarbă în acele 15 minute, fiind tăiate în bucăţi mari.

    Reply ↓
  4. costachel Post author06/11/2011 at 19:14

    Înseamnă că ai avut mere zdravene, eu cât le-am amestecat, praf s-au făcut 🙂 Dar nu mi-ai spus lucrul ce mai important: au ieșit bune plăcințelele?

    Reply ↓
  5. Maria 08/11/2011 at 00:22

    Bunicele. Nu sunt fan foietaje, doar că aveam unul prin frigider…

    Reply ↓
  6. costachel Post author08/11/2011 at 09:40

    A, bun, deci foietajul din comerț a scăzut nota 🙂

    Reply ↓
  7. Maria 11/11/2011 at 09:46

    Da, promit să nu mai fac!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved