• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cartofi la cuptor grecești, cu ulei de măsline, lămâie și oregano

Nov 22, 2012 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de post 6


Cartofi la cuptor grecești

Ați început cumva să mă bănuiți că nu mă mai satur de cartofi la cuptor? Ei bine, s-ar putea să aveți dreptate. Îmi plac în aproape orice versiune, fie că-s cu usturoi și sos de roșii, fie cu ciuperci, fie simpli, dar „prefierți”. Numai că astăzi vă propun să părăsim meleagurile mioritice și să mergem într-o vizită la prietenii greci, ca să vedem cum fac ei Patates Fournou Ladorigani. Că-s tare lesne de făcut și absolut excelenți.

Pentru 4-6 amatori de cartofi la cuptor aveți nevoie de

1,5 kg de cartofi (de preferință din cei roz),
cam 150 ml ulei de măsline,
zeama de la 1 lămâie,
oregano (uscat),
sare și piper.

Curățați cartofii, spălații și tăiați-i jumătăți, sferturi sau bucăți (depinde cât sunt de mari). Oricum, ideea e ca să fie cât mai uniformi ca dimensiune.

Puneți-i într-o tavă care merge la cuptor, cu pereții înalți. Frecați-i bine cu sare, piper și oregano. Turnați peste ei uleiul, zeama de lămâie și cam 3 căni de apă (ideea e să fie aproape acoperiți).

Băgați vasul în cuptor (care trebuie încins dinainte, la 200ºC). Coaceți cartofii cam trei sferturi de oră – o oră (depinde de gradul de rumenire pe care-l vreți), având grijă să-i întoarceți măcar o dată, să se bronzeze cât mai uniform.

Acești cartofi la cuptor sunt parcă mai buni calzi și pot fi serviți și simpli, ca atare (mai ales în post), dar pot fi folosiți, desigur, și ca garnitură.

Cât despre variante, desigur că în loc de oregano puteți folosi cimbru, sau rozmarin, sau… Sau poate o să vă surâdă ideea unor feliuțe de usturoi presărate printre cartofi. Și, evident, lista posibilelor versiuni nu se oprește aici.

Vinul pentru greceștii cartofi la cuptor? Dacă-s simpli, sunt primitori și nu prea fac mofturi, dacă-s prezenți pe masă în calitate de garnitură, atunci turnați în pahare un vin care să convină felului de mâncare principal.

S-ar putea să vă intereseze și:

Cartofi la cuptor cu ciuperci și usturoiCartofi la cuptor cu ciuperci și usturoi Cartofi noi gratinatiCartofi noi gratinați la cuptor Cartofi noi la cuptor cu cimbru și rozmarin Cartofi la cuptor, un pic mai migăloși, dar mult mai gustoși

  • cartofi, cartofi la cuptor, cuptor, Grecia, lamaie, oregano, ulei

6 thoughts on “Cartofi la cuptor grecești, cu ulei de măsline, lămâie și oregano”

  1. adrian 25/11/2012 at 15:49

    Nu prea ma prind !!
    Cum naiba se bronzeaza daca sunt acoperiti de apa ?????
    In rest,toate bune.

    Reply ↓
    1. costachel Post author25/11/2012 at 15:55

      Mai întâi, n-am zis acoperiți, ci aproape acoperiți. Dar, oricum, apa scade 🙂

      Reply ↓
  2. Romeo Domnescu 05/12/2012 at 22:04

    Felicitari pentru calmul cu care raspundeti unui copil care intreaba agresiv “cum se numeste pomul care face ciori”!

    Reply ↓
  3. aphextwinz 07/12/2012 at 07:01

    Copacul, era copacul care face ciori 🙂

    Reply ↓
  4. mihaela 27/10/2017 at 17:47

    este prea mult zeama de la o lamaie … cartofii preiau acreala … cel mult jumatate de lamaie mica

    Reply ↓
    1. costachel Post author27/10/2017 at 20:33

      Păi firește că preiau acreala, ăsta e și chichirezul rețetei. Dar e chestie de gust, desigur… De pildă mie, la 150 g de ulei, zeama de la jumătate de lămâie mică mi se pare absolut insuficientă 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved