Garnitură tradițională a mielului de Paști, cartofii noi se fac pe plaiurile românești aproape exclusiv soté sau la cuptor, poposind pe mesele noastre de obicei ca garnitură. E drept, și rețeta de mai la vale, una foarte simplă, rapidă și tare gustoasă, poate juca rolul de acompaniament pentru vreo friptură, însă e suficient de rafinată pentru a putea bucura comesenii și în calitate de solistă. Iar dacă nu credeți, vă poftesc în bucătărie, să vedem mai exact ce vor păți acești cartofi noi.
Pregătiți, așadar,
1 kg de cartofi noi, 50 g unt, 3 căței de usturoi (sau după buna plăcere a fiecăruia), curățați și tocați, verdeață după plac (cimbru, pătrunjel etc.), 1 linguriță de boia dulce (numai dacă vreți),
cam 70 g cașcaval ras.
Spălați bine cartofii, opăriți-i câteva minute în apă sărată și scurgeți-i bine. Încingeți untul într-o tigaie încăpătoare (focul să nu fie mare!), adăugați cartofii (lăsați-i întregi dacă-s mici), usturoiul și pătrunjelul. Sărați, piperați și sotați totul până când prinde amestecul ceva culoare, amestecând non-stop.
Puneți totul într-o formă care merge la cuptor, presărați uniforma facultativa boia și cașcavalul. Băgați vasul în cuptor (încins dinainte, la 180ºC), unde trebuie să stea cam jumătate de oră.
Serviți cartofii calzi, fie, după cum spuneam, ca garnitură la vreo carne, fie simpli, eventual cu o salată verde.
Cât despre vinul pentru acești cartofi noi, dacă-s neînsoțiti, cu siguranță alb, sec și rece. Poate Fetească Regală, poate Riesling Italian…
De unde dom’le cartofi noi? Am vazut din aia mici-mici la piata la Floreasca, 12 ron kilu’. Au damblagit la cap.
ps: pun la colectia dvs cum ii facem noi: fripti in ceaun si pe urma pusi cu usturoi pisat si amestecati bine, plus marar din belsug. Nu ca e de lepadat reteta de mai sus, eu is cu adaugirile 🙂
simplu si extrem de bun !
Da, o reteta usor de facut si foarte gustoasa.Cred ca anul acesta o sa schimb meniul traditional de Paste.
De unde dom’le cartofi noi? Am vazut din aia mici-mici la piata la Floreasca, 12 ron kilu’. Au damblagit la cap.
ps: pun la colectia dvs cum ii facem noi: fripti in ceaun si pe urma pusi cu usturoi pisat si amestecati bine, plus marar din belsug. Nu ca e de lepadat reteta de mai sus, eu is cu adaugirile 🙂