• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cartofi la cuptor, un pic mai migăloși, dar mult mai gustoși

Dec 03, 2011 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de post 18


Cartofi la cuptor

Știu, rețeta de cartofi la cuptor de urmează mai la vale ar trebui să capete o denumire ceva mai umană, că titlul de mai sus nu dă pe dinafară de inspirat ce e. Dar, în fine, asta contează mai puțin în farfurie, principalul este că rețeta asta e numai la prima vedere o variantă a cartofilor la cuptor în versiunea „simplă”, pentru că, vă rog să mă credeți, pregătirea preliminară ce apare în narațiune îi schimbă mult, făcându-i, în același timp, și mai crocanți, și mai pufoși, și mai gustoși. Sigur, nu este vorba despre vreo mare invenție, e un tertip recomandat de mai toate cărțile vechi de bucate, dar exclusiv pentru cartofii noi. Însă, veți vedea, și cartofii „vechi” merită cu prisosință același tratament.

Ca să faceți niște cartofi la cuptor absolut grozavi vă trebuie

1 kg de cartofi, de preferință roz (adică nesfărâmicioși),
ulei,
sare și piper,
condimente după bunul plac (pot să și lipsească, precum vedeți în poză).

Cartofii trebuie mai întâi curățați, tăiați bucăți și bine spălați (să scăpăm de amidonul care ne încurcă la preparația asta).

Puneți-i la fiert într-o oală cu apă (rece) sărată și fierbeți-i, ca pentru piure, dar numai pe jumătate (adică numai 7-8 minute). Răsturnați-i într-o strecurătoare și lăsați-i în pace vreo 3 minute, să mai aburească și să se usuce.

Trimiteți-i apoi într-un castron, turnați uleiul, presărați piperul (plus eventualele condimente) și amestecați-i până când vor fi unși cât mai uniform.

Așezați-i apoi în tavă și băgați-i în cuptorul încins dinainte, la foc maxim, unde trebuie să stea 45 de minute (gradul de rumenire din imagine) și chiar mai mult, dacă vreți să fie mai bronzați. Desigur că, pentru uniformitate, trebuie să-i întoarceți măcar o dată (pe la jumătatea coacerii) sau chiar de mai multe ori.

Bun, până aici a fost baza discuției, pentru variante trebuie să vă spun că acești cartofi la cuptor vor fi mult mai buni dacă înlocuiți uleiul cu unt topit și vor tinde spre perfecțiune dacă veți folosi grăsime de pasăre. Și trebuie să precizez că grăsimea e mai importantă la preparația asta decât în mod normal fiindcă, la fel ca și la o salată, cartofii calzi absorb un pic materia grasă, devenind astfel mai onctuoși și mai gustoși. Cât despre condimente, le las la latitudinea dumneavoastră, cel mult v-aș putea spune că primele care-mi vin în minte ar fi cimbrul, usturoiul și rozmarinul.

Ce bem? Păi dacă-i veți folosi ca garnitură, atunci cu siguranță felul principal va decide. Dacă însă veți hotărî să mâncați cartofi la cuptor pur și simplu (eventual ca pretext pentru o salată sau niște murături), atunci cu siguranță un vin alb și sec. Eu am băut un pahar de Plăvaie și tare bine a mai mers.

Update: prietenul Claudiu Merschi mă informează că rețeta asta de cartofi la cuptor s-ar chema, de fapt, cartofii bucătarului. Atunci așa să-i rămâie numele! 🙂

S-ar putea să vă intereseze și:

Cartofi la cuptor cu ciuperci și usturoiCartofi la cuptor cu ciuperci și usturoi Cartofi noi la cuptor cu ciuperci, usturoi și mărar Cartofi noi la cuptor cu cimbru și rozmarin Cartofi la cuptor greceștiCartofi la cuptor grecești, cu ulei de măsline, lămâie și oregano

  • cartofi, cartofi la cuptor, cartofi noi, cuptor, post

18 thoughts on “Cartofi la cuptor, un pic mai migăloși, dar mult mai gustoși”

  1. iulian 03/12/2011 at 15:13

    Facem acest tip de cartofi de mult timp…desigur cu mici variatiuni pe aceiasi tema. Si pentru ca folosim cartofi de la noi din gradina, de multe ori nici nu ii mai decojim. 🙂 Inlocuim astfel ( si evitam cu mult succes ) clasicii cartofi prajiti.
    Chiar acum am scos tava din cuptor..asa ca ma grabesc sa fug la masa.

    Reply ↓
    1. costachel Post author05/12/2011 at 08:06

      Păi ce-aș putea spune altceva decât „Poftă bună!”? 🙂

      Reply ↓
  2. pansy 04/12/2011 at 22:56

    si daca langa ei m-ai pui si 2-3 morcovi taiati pe lung si pastarnac,la fel…heaven! in unt sau untura nu i-am incercat inca.

    Reply ↓
    1. costachel Post author05/12/2011 at 08:05

      Culmea e că tare aș fi vrut să pun (și) niște morcovi ultima oară când am făcut cartofi la cuptor în stilul ăsta. Dar n-au intrat zilele în sac 🙂

      Reply ↓
  3. iulia 10/08/2012 at 14:27

    Chiar acum am facut si eu aceasta reteta. Am servit cartofii cu o salata de legume, a fost delicios!!!!!! Multumesc pentru reteta!

    Reply ↓
    1. costachel Post author10/08/2012 at 14:29

      Cu multă plăcere 🙂

      Reply ↓
  4. CristiC 03/09/2012 at 19:24

    Acum o fac si eu cu unt sa-i vad cum se rumenesc asa frumos. 🙂
    Merci pentru reteta !

    Reply ↓
    1. costachel Post author04/09/2012 at 07:58

      Cu tare multă plăcere 🙂

      Reply ↓
  5. gina 12/09/2012 at 01:28

    intradevar, au iesit foarte buni cartofii!! 🙂

    Reply ↓
    1. costachel Post author12/09/2012 at 07:27

      Întotdeauna (deci și în cazul acestor cartofi la cuptor) toate meritele aparțin celui/celei care a executat rețeta 🙂

      Reply ↓
  6. catalin chiritoiu 17/10/2012 at 16:46

    ,cautam si nu stiam cum sa fac niste cartofi la cuptor si iata…azi incerc si eu reteta asta si o sa incerc sa o abinez la o friptura la cuptor(costite)sant sigur ca o sa iasa buna,merci costachel!!!

    Reply ↓
    1. costachel Post author17/10/2012 at 16:55

      Trebuie să iasă 🙂

      Reply ↓
  7. cristisor 11/12/2012 at 12:06

    suntem in post, si cautam ceva retete ca sa ma inspir 🙂 cu siguranta o sa prepar varianta cu ulei de masline, dar dupa post, o sa ii scald si in nitel unt ca tare s-or mai bucura de el 🙂

    Reply ↓
  8. Mihaela Jurji 20/01/2013 at 14:12

    I-am pregatiti si eu ieri….sunt foarte gustosi!

    Reply ↓
  9. dinu 29/01/2013 at 14:06

    foarte buni cartofi la cuptor

    Reply ↓
  10. Popa 31/05/2014 at 16:40

    Mi-au iesit 🙂

    Reply ↓
  11. mia 04/11/2014 at 19:45

    Asta e reteta lui Jamie Oliver

    Reply ↓
    1. costachel Post author04/11/2014 at 21:57

      Desigur. De la Jamie a luat-o și Colea Olexiuc, de pildă (1800 rețete culinare practice, Editura Tehnică, București, 1986, p. 179). Doar că regretatul artist culinar tăia cartofii rondele. Chestie de gust.

      Și nu mai stau să caut, dar procedeul (opărire plus coacere) este recomandat, pentru cartofii noi, în cam toate cărțile vechi de bucate românești (am spus-o, de altfel, și-n text).

      Iar rețeta (de fapt, mai corect spus, procedeul) se plimbă fleaura prin lume de o groază de vreme. Ca să rămân doar în Anglia lui Jamie, practic la fel (doar cu mici variațiuni) fac cartofii la cuptor Nigella Lawson, Delia Smith, Hugh Fearnley-Whittingstall ori Heston Blumenthal. Ba chiar și Michael Caine.

      Dar, dacă vrei tu, a lui Jamie să rămână 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved