Dacă prezint tradiționalii ardei umpluți doar ca pe o clasică rețetă estivală, am senzația că spun prea puțin. Dacă încep să-i laud cât sunt de buni, devin penibil, că oricum toată lumea știe chestia asta. Așa că mai bine dau drumul la scris.
12 ardei potriviți, mai curând mici, 800 g carne tocată (amestec de vită și porc ar fi cel mai bine, iar cantitatea exactă depinde și de cât de mari sunt ardeii), 2 cepe măricele, 2 linguri de orez (sau ceva mai mult, dacă-i prea grasă carnea), 2-3 roșii mici (pentru capace), 1 cană de supă, mărar, pătrunjel, ulei, sare, piper.
Mai întâi o precizare: carnea pentru ardei umpluți poate fi cam de orice fel, vită, porc, pasăre, chiar și pește se mai folosește prin Deltă. Dar cei mai buni ardei umpluți vor ieși din carne de vită, amestecată cu carne de porc, nu prea grasă. Fierți în supă, vă vor ieși perfecți. Și, în nici un caz, nu căliți nimic înainte. Ardeii umpluți trebuie să fie o mâncare ușoară, estivală, nicidecum grea și indigestă.
Să revenim, însă. Tocați ceapa cât de mărunt puteți, la fel și verdeața, amestecați-le bine cu carnea, adăugați orezul, sare, piper și gata.
Spălați ardeii, curățați-i (nu e o idee rea să-i tăiați foarte puțin pe fund; vor sta mai bine în oala și zeama va pătrunde mai lesne, rezultând o fierbere mai bună). Lăsați-i să se scurgă bine.
Umpleți-i cu tocătură, puneți capace din felii subțiri de roșii (ce va rămâne de la taiere, puneți în cratiță). Așezați-i, în picioare, într-o oala unsă cu puțin ulei. Dacă vă surâde ideea unor ardei umpluți mai picanți, puteți strecura în vas și niște ardei iute.
Turnați supa deasupra, puneți capacul și la fiert cu ei, pe aragaz sau în cuptor. Dar, dacă i-ați fiert pe aragaz, poate o să vreți ca, atunci când sunt gata, după vreo ora de fiert molcom, să dați jos capacul și să-i băgați în cuptorul încins vreo douăzeci de minute. Cât să se rumenească roșiile puțin.
Când sunt gata, altceva decât pâine proaspătă și două linguri de smântână deasupra nici că vor ardeii umpluți.
Și doua vorbe despre supă. Da, ați putea, la o adică, să o faceți din cub, dar îmi repet sfatul de a da câțiva lei pe niște oase. O să vă iasă cam 1 litru de supă, pe care-l puteți împărți în punguțe și ține în congelator până când veți avea nevoie.
Vinul pentru ardei umpluți? Un roșu ușor, cu siguranță, gen Băbească de Nicorești.