• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ardei umpluți

Sep 21, 2008 costachel Rețete, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete de tocături, Rețete tradiționale românești 0


Ardei umpluti

Dacă prezint tradiționalii ardei umpluți doar ca pe o clasică rețetă estivală, am senzația că spun prea puțin. Dacă încep să-i laud cât sunt de buni, devin penibil, că oricum toată lumea știe chestia asta. Așa că mai bine dau drumul la scris.

12 ardei potriviți, mai curând mici,
800 g carne tocată (amestec de vită și porc ar fi cel mai bine, iar cantitatea exactă depinde și de cât de mari sunt ardeii),
2 cepe măricele,
2 linguri de orez (sau ceva mai mult, dacă-i prea grasă carnea),
2-3 roșii mici (pentru capace),
1 cană de supă,
mărar,
pătrunjel,
ulei,
sare,
piper.

Mai întâi o precizare: carnea pentru ardei umpluți poate fi cam de orice fel, vită, porc, pasăre, chiar și pește se mai folosește prin Deltă. Dar cei mai buni ardei umpluți vor ieși din carne de vită, amestecată cu carne de porc, nu prea grasă. Fierți în supă, vă vor ieși perfecți. Și, în nici un caz, nu căliți nimic înainte. Ardeii umpluți trebuie să fie o mâncare ușoară, estivală, nicidecum grea și indigestă.

Să revenim, însă. Tocați ceapa cât de mărunt puteți, la fel și verdeața, amestecați-le bine cu carnea, adăugați orezul, sare, piper și gata.

Spălați ardeii, curățați-i (nu e o idee rea să-i tăiați foarte puțin pe fund; vor sta mai bine în oala și zeama va pătrunde mai lesne, rezultând o fierbere mai bună). Lăsați-i să se scurgă bine.

Umpleți-i cu tocătură, puneți capace din felii subțiri de roșii (ce va rămâne de la taiere, puneți în cratiță). Așezați-i, în picioare, într-o oala unsă cu puțin ulei. Dacă vă surâde ideea unor ardei umpluți mai picanți,  puteți strecura în vas și niște ardei iute.

Turnați supa deasupra, puneți capacul și la fiert cu ei, pe aragaz sau în cuptor. Dar, dacă i-ați fiert pe aragaz, poate o să vreți ca, atunci când sunt gata, după vreo ora de fiert molcom, să dați jos capacul și să-i băgați în cuptorul încins vreo douăzeci de minute. Cât să se rumenească roșiile puțin.

Când sunt gata, altceva decât pâine proaspătă și două linguri de smântână deasupra nici că vor ardeii umpluți.

Și doua vorbe despre supă. Da, ați putea, la o adică, să o faceți din cub, dar îmi repet sfatul de a da câțiva lei pe niște oase. O să vă iasă cam 1 litru de supă, pe care-l puteți împărți în punguțe și ține în congelator până când veți avea nevoie.

Vinul pentru ardei umpluți? Un roșu ușor, cu siguranță, gen Băbească de Nicorești.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Default ThumbnailBors de ardei umpluti Dovlecei umpluti cu carneDovlecei umpluți cu carne Frigărui cu trei ardei grași Cartofi umpluți cu șuncă afumată

  • ardei, cuptor, orez, porc, rosii, tocatura, umplut, vita

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved