• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Dovlecei umpluți cu carne

Aug 22, 2011 costachel Mâncăruri cu dovlecei, Rețete, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete de tocături, Rețete tradiționale românești 5


Dovlecei umpluți cu carne

Mulți afirmă că minunații dovlecei umpluți ar fi sensibil mai buni decât mult mai răspândiții ardei preparați așijderea. Or fi, nu zic ba, dar n-aș crede că are rost acuma să facem topuri, chit că mâncărurile astea chiar reprezintă două autentice vedete ale meniurilor estivale românești. Așa că mai bine să trecem direct la treabă, că mai avem timp să povestim și după aia.

6 dovlecei potriviți (cifră tare aproximativă, care depinde de mărimea și diametrul împricinaților),
400 g carne tocată (jumătate porc, jumătate vită)
1 ou,
1-2 cepe (iarăși, depinde de mărime)
2 linguri de orez,
3-4 roșii,
1 cană de supă,
mărar (mai mult, că le place dovleceilor),
pătrunjel,
ulei,
sare,
piper,
smântână.

Spălați și curățați dovleceii, tăiați-i în jumătate (pe grosime) și scobiți-i astfel încât să obțineți niște pereți groși de aproximativ 1 cm.

Amestecați bine carnea cu ceapa tocată cât de mărunt, verdeața așijderea, orezul și oul. Sărați, piperați și umpleți dovleceii.

Urmează o etapă facultativă, de prăjire a dovleceilor în ulei pe toate fețele. Nu-i musai, dar nici nu-i rău, că dovleceii sunt cam fazi și nu strică un plus de gust.

Așezați-i într-o cratiță unsă, puneți-le, eventual, căpăcele de roșii, turnați deasupra un sos făcut din supă și (restul de) roșii tocate. Dați în clocot pe aragaz și apoi băgați dovleceii în cuptor, la foc mijlociu, unde trebuie să stea cam o oră (dar și timpul depinde de dimensiune). Oricum, în ultima jumătate de oră, scoateți capacul, să se rumenească un pic.

Cu un sfert de oră înainte, unii toarnă peste acești dovlecei umpluți niște smântână frecată cu mărar. Alții călesc înainte umplutura, ca la musaca, avantajul fiind că țineți mâncarea mai puțin la cuptor, iar dovleceii ar putea rămâne astfel fermi și chiar un pic crocanți (al dente, nu?). Și dacă tot veni vorba de călire, vă reamintesc tertipul lui Colea Olexiuc (vi l-am mai povestit aici): prăjiți carnea tăiată cuburi și apoi dați-o prin mașina de tocat. Care carne, ca să încheiem oarecum cu versiunile de dovlecei umpluți, poate fi și numai de porc (dar slabă), numai de vită, de pasăre, proporțiile amestecului pot fi altele etc.

Musai trebuie turnată niște smântână rece peste fierbinții dovlecei umpluți, iar în pahare un vin roșu, ușurel și sec. Ultima oară am băut niște Pinot Noir (tare bine a mers asocierea), dar firește că puteți căuta și alte variante.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Dovlecei umpluti cu miezul lorDovlecei umpluți cu miezul lor Dovlecei umpluți cu brânzăDovlecei umpluți cu brânză Ardei umplutiArdei umpluți Musaca de dovleceiMusaca de dovlecei

  • cuptor, dovlecei, dovlecei umpluti, porc, Romania, tocatura, umplut, vita

5 thoughts on “Dovlecei umpluți cu carne”

  1. catalin 25/06/2012 at 09:32

    Bun de tot. Am mers pe versiunea mai complexa: dovlecei caliti/prajiti in prealabil si umplutura de carnea asijderea. Multumesc.

    Reply ↓
    1. costachel Post author25/06/2012 at 10:43

      Cu multă plăcere! Dar nu mă pot abține să nu recomand și varianta „proaspătă” (adică neprăjită) de dovlecei umpluți 🙂

      Reply ↓
  2. Daniela T. 25/06/2013 at 12:09

    Şi eu astăzi,tot pe dovlecei merg.Dar fac o salată:curăţ dovleceii de coajă,scot miezul,dacăsunt prea sâmburoşi,îi tai în felii groase de un deget ţi-i fierb în apă cu sare.Îi las la scurs şi la răcit,îi pase bine şi le adaug maioneză,făcută în casă,desigur,usturoi pisat,muştar ,mărar,sare.piper.O bunătate,rece cu roşii.

    Reply ↓
    1. costachel Post author25/06/2013 at 12:11

      Bună și gustoasă idee! 🙂

      Reply ↓
      1. Daniela T. 25/06/2013 at 12:16

        Încearcă şi spune-ne cum ţi s-a părut!

        Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved