Mulți afirmă că minunații dovlecei umpluți ar fi sensibil mai buni decât mult mai răspândiții ardei preparați așijderea. Or fi, nu zic ba, dar n-aș crede că are rost acuma să facem topuri, chit că mâncărurile astea chiar reprezintă două autentice vedete ale meniurilor estivale românești. Așa că mai bine să trecem direct la treabă, că mai avem timp să povestim și după aia.
6 dovlecei potriviți (cifră tare aproximativă, care depinde de mărimea și diametrul împricinaților), 400 g carne tocată (jumătate porc, jumătate vită) 1 ou, 1-2 cepe (iarăși, depinde de mărime) 2 linguri de orez, 3-4 roșii, 1 cană de supă, mărar (mai mult, că le place dovleceilor), pătrunjel, ulei, sare, piper, smântână.
Spălați și curățați dovleceii, tăiați-i în jumătate (pe grosime) și scobiți-i astfel încât să obțineți niște pereți groși de aproximativ 1 cm.
Amestecați bine carnea cu ceapa tocată cât de mărunt, verdeața așijderea, orezul și oul. Sărați, piperați și umpleți dovleceii.
Urmează o etapă facultativă, de prăjire a dovleceilor în ulei pe toate fețele. Nu-i musai, dar nici nu-i rău, că dovleceii sunt cam fazi și nu strică un plus de gust.
Așezați-i într-o cratiță unsă, puneți-le, eventual, căpăcele de roșii, turnați deasupra un sos făcut din supă și (restul de) roșii tocate. Dați în clocot pe aragaz și apoi băgați dovleceii în cuptor, la foc mijlociu, unde trebuie să stea cam o oră (dar și timpul depinde de dimensiune). Oricum, în ultima jumătate de oră, scoateți capacul, să se rumenească un pic.
Cu un sfert de oră înainte, unii toarnă peste acești dovlecei umpluți niște smântână frecată cu mărar. Alții călesc înainte umplutura, ca la musaca, avantajul fiind că țineți mâncarea mai puțin la cuptor, iar dovleceii ar putea rămâne astfel fermi și chiar un pic crocanți (al dente, nu?). Și dacă tot veni vorba de călire, vă reamintesc tertipul lui Colea Olexiuc (vi l-am mai povestit aici): prăjiți carnea tăiată cuburi și apoi dați-o prin mașina de tocat. Care carne, ca să încheiem oarecum cu versiunile de dovlecei umpluți, poate fi și numai de porc (dar slabă), numai de vită, de pasăre, proporțiile amestecului pot fi altele etc.
Musai trebuie turnată niște smântână rece peste fierbinții dovlecei umpluți, iar în pahare un vin roșu, ușurel și sec. Ultima oară am băut niște Pinot Noir (tare bine a mers asocierea), dar firește că puteți căuta și alte variante.
Şi eu astăzi,tot pe dovlecei merg.Dar fac o salată:curăţ dovleceii de coajă,scot miezul,dacăsunt prea sâmburoşi,îi tai în felii groase de un deget ţi-i fierb în apă cu sare.Îi las la scurs şi la răcit,îi pase bine şi le adaug maioneză,făcută în casă,desigur,usturoi pisat,muştar ,mărar,sare.piper.O bunătate,rece cu roşii.
Bun de tot. Am mers pe versiunea mai complexa: dovlecei caliti/prajiti in prealabil si umplutura de carnea asijderea. Multumesc.
Cu multă plăcere! Dar nu mă pot abține să nu recomand și varianta „proaspătă” (adică neprăjită) de dovlecei umpluți 🙂
Şi eu astăzi,tot pe dovlecei merg.Dar fac o salată:curăţ dovleceii de coajă,scot miezul,dacăsunt prea sâmburoşi,îi tai în felii groase de un deget ţi-i fierb în apă cu sare.Îi las la scurs şi la răcit,îi pase bine şi le adaug maioneză,făcută în casă,desigur,usturoi pisat,muştar ,mărar,sare.piper.O bunătate,rece cu roşii.
Bună și gustoasă idee! 🙂
Încearcă şi spune-ne cum ţi s-a părut!