Mai întâi, iubiți cititori, să ne înțelegem foarte bine asupra unui lucru: șunca nu este nici costiță, nici slănină, chiar dacă unii mai folosesc termenul pentru a desemna aceste preparate. Nu, șunca se obține numai și numai din butul (pulpa) de porc, și din acest motiv ea nu are grăsime decât cel mult pe margini. Așa că în cartofii umpluți de mai la vale ea ar putea fi înlocuită la rigoare cu, să zicem, cotlet afumat, dar nu cu alte chestii grase trecute prin fum, precum cele pomenite la început.
Acestea fiind zise, să trecem la treabă. Pentru 4 persoane, avem nevoie de
8 cartofi roz mijlocii, de forma regulată, 8 felii subțiri de costiță afumată, 100 g șuncă afumată, 100 g de cârnați proaspeți subțiri, 100 g piept de pui, 50 g miez de pâine, 30 g de unt, 100 ml lapte, 1 ou, 4 linguri de ulei (extravirgin) de măsline, 1/2 ceapă, pătrunjel, cimbru, sare și piper.
Curățați cartofii, tăiați-i la una dintre extremități și scobiți-i cu grijă. Fierbeți-i timp de 5 minute în apă sărată și scurgeți-i bine.
Umplutura se prepară astfel: fierbeți pieptul de pui în 250 ml de apă și păstrați supa obținută. Înmuiați miezul de pâine în lapte, stoarceți-l bine și amestecați-l cu ceapa și pătrunjelul tocate. Adăugați cârnații curățați de pieliță și zdrobiți cu furculița, șuncă tăiată mărunt, puiul tocat, oul, sare și piper. Amestecați totul foarte bine.
Sărați și piperați interiorul cartofilor după care, cu ajutorul unei lingurițe, introduceți în interiorul lor amestecul de mai sus, umplându-i cu vârf. Tăiați fiecare feliuță de costiță în două (pe lungime) și puneți în cruce câte doua fâșii pe fiecare cartof, introducând capetele în interior (e bine să vă ajutați cu vârful unui cuțit).
Topiți untul și uleiul într-o cratiță cu fundul gros. Rumeniți cartofii pe toate parțile, turnați apoi zeama de pui, aromatizați cu o crenguță de cimbru, puneți capacul și fierbeți totul la foc mediu circa o jumătate de oră. Sau puteți pune cartofii umpluți la cuptor, descoperiți, dar atunci coacerea o să dureze cam 1 oră (la 200ºC)
Serviți cartofii calzi, cu orice salată vă place, și turnați în pahare o Fetească Neagră.