O excelentă și foarte simplă plăcintă cu brânză dulce, care se face tare des, datorită și neprețuitului ajutor pe care ni-l oferă foile de plăcintă din comerț. Și, în fond, altă problemă n-are decât că avem nevoie pentru ea de o brânză de vaci grasă și foarte proaspătă, care să nu tragă deja spre acreală. Acuma, sigur, am putea schimba un pic rețeta de bază și să o parfumăm cu lămâie, ca să mascăm problema, dar nu prea-i frumos, indiferent ce cred unii negustori despre chestia asta.
1 pachet de foi de plăcintă, 1 kg brânză de vaci, 2-3-400 g zahăr (dumneavoastră știți cât o vreți de dulce), 3-4 ouă (depinde cât sunt de mari), 3 linguri rase de făină, 1 vârf de cuțit de sare, 100 g stafide, rom (facultativ) pentru înmuiat, unt topit sau ulei vegetal pentru uns foile.
Puneți mai întâi stafidele la înmuiat (dacă n-aveți rom, în apă călduță). Lăsați-le până se umflă bine.
Treceți brânza prin sită sau, mai simplu, frecați-o direct în bolul mixerului cu zahărul, sarea, ouăle și făina. Dacă vreți să adăugați și alte arome, bine, dacă nu, nu. Amestecați, la final, stafidele și gata umplutura.
Ungeți bine o tavă cu unt/ulei, așezați prima foaie de plăcintă, ungeți-o cu puțin unt/ulei, următoarea foaie și tot așa, până la jumătate. Puneți acum umplutura, nivelați și continuați activitatea de așezare și ungere a foilor de plăcintă până când se termină.
Băgați marginile pe cât posibil, pe sub umplutură, ungeți mai din belșug ultima foaie și băgați tava în cuptorul încins dinainte, la 175ºC, unde trebuie să stea până se rumenește frumos.
Scoateți, așteptați să se răcorească, tăiați-o și pudrați feliile cu zahăr pudră, vanilat sau nu.
Ca variante pentru acest tip de plăcintă cu brânză, să notăm că unii pun, în loc de făină, griș, alții renunță la stafide (da-i păcat!), iar joaca printre arome (rom, vanilie, lămâie) dă naștere unor prăjituri suficient de diferite între ele.
Cât despre vin, depinde, firește, și de arome, dar în principiu un alb dulce și proaspăt ar trebui să meargă bine cu mai toate versiunile de plăcintă cu brânză.
Buna Costachel!
Imi place siteul tau. E pe stilul si gustul meu. Inca nu am incercat nimic, dar am luat notite pt placinta cu branza de vaci. O fac azi, maine…
Am putea capata ceva sfaturi pt friptane la gratare, sosuri dedicate,etc ?
N-am cautat la amanunt, dar ar ajuta o sectiune dedicata
am facut si eu aceasta reteta, recunosc k sunt incepatoare intr-ale deserturilor, insa mi-a iesit foarte buna. toata lumea a mancat. Multumesc. acum caut o placinta cu mere…
Buna ziua. De mult caut o reteta de placinta cu branza ….eu locuiesc in strainatate si nu gasesc branza de vaci cum e in Ro. As putea folosi ricotta sau mascarpone in loc? imi place mult reteta asta, dar daca as putea sa o fac cu alt fel de branza…
Buna ziua
Stiu ca ati publicat reteta cu mult timp in urma dar sper sa mai vedeti comentariile “intarziate”.
As dori sa vad cer o parere. Credeti ca as putea folosi branza cremoasa? Am o galetusa de crema de branza si mi-ar surade sa o folosesc in placinta asta dar mi-e teama sa nu iasa o chestie gen budinca (sau mai rau) si sa o mananc cu lingura direct din tava :))
Multumesc anticipat
De putut se poate, numai că n-am idee cât de „udă” e. Dacă vi se pare că va face totul fleașcă, ați putea să o „întăriți” cu griș (sau chiar cu făină) care să absoarbă excesul de lichid.
Eu am facut reteta asta chiar duminica. Am folosit o brinza potrivit de scursa, proaspata si de vaci. Faina si oul au facut ca brinza sa se inchege suficient incit prin coacere sa nu aiba nici o problema. A fost suficient de compacta cit sa se taie bine si sa nu se farmiteze la portionare. Daca nu se vrea faina/oua atunci scadeti temperatura de coacere in prima parte si lungiti perioada de preparare astfel incit sa se evapore lichidul din compozitie. Ultimele zece minute insa trebuie ridicata temperatura pentru a obtine o crusta aramie.
Ba sa ma iertati, boier dumneavoastra, merge si fara pic de faina sau gris, ca sa completam variantele 🙂
Corect, uitasem 🙂
Daca ar fi sa folosesc un aluat facut de mine acasa, ce reteta as putea folosi?
Multumesc.
Un aluat normal de foi de placinta, de pilda cel pe care l-am dat la placinta dobrogeana. Si, evident, cu placere 🙂
Buna Costachel!
Imi place siteul tau. E pe stilul si gustul meu. Inca nu am incercat nimic, dar am luat notite pt placinta cu branza de vaci. O fac azi, maine…
Am putea capata ceva sfaturi pt friptane la gratare, sosuri dedicate,etc ?
N-am cautat la amanunt, dar ar ajuta o sectiune dedicata
M-am gandit la o sectiune dedicata, dar in momentul ala mi s-au parut deja prea multe categorii. Reiau gandirea! 🙂
La fel fac si eu dar cu doua pachete de foi,de famelie numeroasa dar la finis torn vreo 400 de grame de iaurt batut cu 3 oua.
Păi ăsta-i final de plăcintă dobrogeană de-a dreptul 🙂
am facut si eu aceasta reteta, recunosc k sunt incepatoare intr-ale deserturilor, insa mi-a iesit foarte buna. toata lumea a mancat. Multumesc. acum caut o placinta cu mere…
Buna ziua. De mult caut o reteta de placinta cu branza ….eu locuiesc in strainatate si nu gasesc branza de vaci cum e in Ro. As putea folosi ricotta sau mascarpone in loc? imi place mult reteta asta, dar daca as putea sa o fac cu alt fel de branza…
Păi cu ricotta cred c-ar merge. Dar mai curând aș încerca un „cottage cheese”.
Buna ziua
Stiu ca ati publicat reteta cu mult timp in urma dar sper sa mai vedeti comentariile “intarziate”.
As dori sa vad cer o parere. Credeti ca as putea folosi branza cremoasa? Am o galetusa de crema de branza si mi-ar surade sa o folosesc in placinta asta dar mi-e teama sa nu iasa o chestie gen budinca (sau mai rau) si sa o mananc cu lingura direct din tava :))
Multumesc anticipat
De putut se poate, numai că n-am idee cât de „udă” e. Dacă vi se pare că va face totul fleașcă, ați putea să o „întăriți” cu griș (sau chiar cu făină) care să absoarbă excesul de lichid.
Eu am facut reteta asta chiar duminica. Am folosit o brinza potrivit de scursa, proaspata si de vaci. Faina si oul au facut ca brinza sa se inchege suficient incit prin coacere sa nu aiba nici o problema. A fost suficient de compacta cit sa se taie bine si sa nu se farmiteze la portionare. Daca nu se vrea faina/oua atunci scadeti temperatura de coacere in prima parte si lungiti perioada de preparare astfel incit sa se evapore lichidul din compozitie. Ultimele zece minute insa trebuie ridicata temperatura pentru a obtine o crusta aramie.