• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tartă cu brânză de vaci și stafide

May 13, 2011 costachel Rețete, Rețete de dulciuri 0


O tartă cu brânză dulce simplă și excelentă care, pe lângă faptul că e foarte bună, mai e și teribil de versatilă, în sensul că poate fi parfumată (cu sau fără eliminarea stafidelor) cu cele mai diverse arome. Dar cum dumneavoastră vă știți gusturile mult mai bine decât mine (evident!) mă opresc aici cu palavrele de început și dau drumul la narațiune.

Așadar, pentru aluat aveți nevoie de:

225 g făină,
125 g unt foarte rece, tăiat cubulețe,
3-4 linguri de apă rece ca gheața,
1 strop de sare.

Frământați repede (sau folosiți mixerul, v-am povestit pe scurt aici), faceți o minge, țineți aluatul la rece măcar jumătate de oră, întindeți o foaie, îmbrăcați forma (23 de cm, la cantitățile de mai sus) și coaceți (cu ceva boabe de fasole pe fund, puse pe un disc de pergament) timp de 10-15 minute, în cuptorul încălzit dinainte, la 200ºC.

Cât despre umplutură, pentru ea aveți nevoie de

500 g brânză de vaci, cât mai proaspătă,
2-300 g zahăr (dumneavoastră știți cât de dulce trebuie să fie tarta),
3 ouă,
1-2-3 linguri de făină (iarăși, depinde cât de tare sau de moale vreți să fie la final compoziția),
75 g stafide,
plus varii arome, opționale și după buna dumneavoastră plăcere.

Puneți mai întâi la înmuiat stafidele, de preferință în rom, dar nu-i obligatoriu. Transformați brânza în pastă (înainte se trecea prin sită, acum e probabil mai comod mixerul) și bateți-o strașnic cu zahărul, ouăle și făina (eventual, s-ar puteți să vreți să o înlocuiți cu ceva griș). Adăugați, în fine, și stafidele umflate bine, turnați compoziția peste tarta precoaptă, nivelați și băgați totul la cuptor, vreo 20 de minute (aceeași temperatură), sau până când se rumenește frumos.

Variantele, după cum spuneam la început, sunt nenumărate. Lămâia, portocala, vanilia și încă multe altele pot interveni cu deplin succes în compoziție, așa că, măcar în ceea ce mă privește, tarta asta cu brânză nu va fi de două ori la fel.

Cât despre vin, la versiunea mai sus povestită aș alege o Tămâioasă, dar firește că depinde și de aromele de care taman vorbeam, că s-ar putea să poftească la vreun Muscat ori Gewürztraminer.

S-ar putea să vă intereseze și:

Tarta cu brânză de vaci, cacao și portocale Tartă cu brânză de vaci, piersici și ciocolată Placinta cu branza de vaci si stafidePlăcintă cu brânză de vaci și stafide Tartă cu ceapă și brânză

  • branza de vaci, desert, dulce, oua, stafide, tarta

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved