• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Plăcintă cu brânză și mărar

Jun 24, 2013 costachel Rețete, Rețete de plăcinte, Rețete ovo-lacto-vegetariene, Rețete tradiționale românești 4


Plăcintă cu brânză și mărar

N-am nici cea mai vagă idee de ce, până alaltăieri, n-apucasem niciodată să fac vreo plăcintă cu urdă și mărar. Singura explicație cât de cât logică ar fi că sunt un prea mare amator de brânzeturi în stare proaspătă, mai ales atunci când vine vorba despre urdă și caș (doar clătitele cu urdă ce mai apucau, rar, să se strecoare prin meniu). Dar, spre norocul meu, m-am procopsit zilele trecute cu niște cantități relativ îndestulătoare (Măriuca să trăiască!) pentru a putea trece la treabă. Drept pentru care a rămas stabilit: rețeta se ține minte și se trece la cele din categoria „musai măcar o dată pe an”. Că prea e bună plăcinta asta…

1 pachet de foi de plăcintă (400 g.),
500 g urdă,
500 g caș,
2 legături de mărar,
5 ouă,
unt topit pentru uns tava și foile (cam 50 g, să zicem),
sare și piper.

Mărunțiți cu furculița brânzeturile (eventual dați cașul prin răzătoarea mare, dacă vi se pare mai simplu). Adăugați mărarul curățat, spălat și tocat, ouăle bătute un pic înainte și frecați bine totul, tot cu furculița, până se omogenizează compoziția. Sărați și piperați după gust.

Ungeți bine tava cu unt și încălziți cuptorul la 175ºC.

Odată ajunși aici, aveți două variante. Puteți pune jumătate din foi în tavă (unse fiecare, desigur), apoi compoziția, nivelați și continuați cu restul de foi (iarăși unse). Sau, ca în varianta din poza de mai sus, ungeți 4 foi, puneți deasupra 1/4 din compoziție, rulați și închideți proaspăt obținutul ștrudel la capete (veți obține, v-ați prins deja, 4 bucăți).

Indiferent de soluția aleasă, ungeți bine plăcinta/ștrudelele cu unt și băgați tava în cuptor. Coaceți până se rumenește/rumenesc frumos (vreo 40 de minute, să zicem, dar e cu bătaie, în funcție de cuptor și de gradul de rumenire preferat).

Scoteți tava și acoperiți-o cu folie de aluminiu (10 minute), pentru ca aburul să mai frăgezească un pic foile de deasupra, să nu fie din cale-afară de casante (sau, dacă vă plac mai mult așa…)

Variante de plăcintă cu brânză și mărar? Păi evident că puteți folosi și alte brânzeturi (brânză de vaci, telemea, brânză de burduf…), de preferință tot în amestec. S-ar putea să vă surâdă ideea unor cepe verzi, tocate mărunt, aruncate în compoziție, după cum ați putea folosi umplutura pentru o plăcintă dobrogeană (pe care nu știu dacă o mai putem numi dobrogeană, dar rezultatul final e sigur bun și asta e tot ce ne interesează). Și, deloc în ultimul rând, dacă brânzeturile vi se par prea „slabe”, atunci adăugați prin compoziție 50-100 g unt moale sau niște smântână.

Vinul? Alb, sec și rece, n-are rost să filosofăm prea mult, că-i vorba de brânzeturi, iar ele sunt prietenoase cu vinul prin definiție. Iar faptul că mi-ar plăcea un pahar de Fetească Albă la o felie de plăcintă cu brânză și mărar nu-i decât o sugestie, adresată mai curând podgorenilor…

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Placinta cu branza de vaci si stafidePlăcintă cu brânză de vaci și stafide Plăcintă dobrogeană Plăcintă cu prazPlăcintă cu praz Placinta de spanacPlăcintă de spanac (spanakopita)

  • branza, cas, foi de placinta, marar, oua, placinta, placinta cu branza, strudel, urda

4 thoughts on “Plăcintă cu brânză și mărar”

  1. aphextwinz 24/06/2013 at 14:30

    Nu iese prea seaca umplutura? Sau tocmai asta e schepsisul, sa mearga mai mult alb, rece si sec? 🙂

    Reply ↓
    1. costachel Post author24/06/2013 at 14:33

      Chiar nu (presupunând că nici cașul, nici urda, nu-s uscate iască) 🙂 Însă, după cum spuneam și mai sus, dacă nu-i la îndemână niște brânză grasă, oleacă de unt ori smântână nu-i strică deloc umpluturii…

      Reply ↓
  2. cofi 27/06/2013 at 13:12

    Mie mi-ar placea asa seaca, are oua destule, ce sa-i mai pui!

    Cu vinul face cinste maestrul!

    Reply ↓
    1. costachel Post author27/06/2013 at 17:27

      Am încotro? 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved