• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Plăcintă cu brânză de vaci și stafide

May 17, 2011 costachel Rețete, Rețete de dulciuri, Rețete de plăcinte 14


Plăcintă cu brânză de vaci și stafide

O excelentă și foarte simplă plăcintă cu brânză dulce, care se face tare des, datorită și neprețuitului ajutor pe care ni-l oferă foile de plăcintă din comerț. Și, în fond, altă problemă n-are decât că avem nevoie pentru ea de o brânză de vaci grasă și foarte proaspătă, care să nu tragă deja spre acreală. Acuma, sigur, am putea schimba un pic rețeta de bază și să o parfumăm cu lămâie, ca să mascăm problema, dar nu prea-i frumos, indiferent ce cred unii negustori despre chestia asta.

1 pachet de foi de plăcintă,
1 kg brânză de vaci,
2-3-400 g zahăr (dumneavoastră știți cât o vreți de dulce),
3-4 ouă (depinde cât sunt de mari),
3 linguri rase de făină,
1 vârf de cuțit de sare,
100 g stafide,
rom (facultativ) pentru înmuiat,
unt topit sau ulei vegetal pentru uns foile.

Puneți mai întâi stafidele la înmuiat (dacă n-aveți rom, în apă călduță). Lăsați-le până se umflă bine.

Treceți brânza prin sită sau, mai simplu, frecați-o direct în bolul mixerului cu zahărul, sarea, ouăle și făina. Dacă vreți să adăugați și alte arome, bine, dacă nu, nu. Amestecați, la final, stafidele și gata umplutura.

Ungeți bine o tavă cu unt/ulei, așezați prima foaie de plăcintă, ungeți-o cu puțin unt/ulei, următoarea foaie și tot așa, până la jumătate. Puneți acum umplutura, nivelați și continuați activitatea de așezare și ungere a foilor de plăcintă până când se termină.

Băgați marginile pe cât posibil, pe sub umplutură, ungeți mai din belșug ultima foaie și băgați tava în cuptorul încins dinainte, la 175ºC, unde trebuie să stea până se rumenește frumos.

Scoateți, așteptați să se răcorească, tăiați-o și pudrați feliile cu zahăr pudră, vanilat sau nu.

Ca variante pentru acest tip de plăcintă cu brânză, să notăm că unii pun, în loc de făină, griș, alții renunță la stafide (da-i păcat!), iar joaca printre arome (rom, vanilie, lămâie) dă naștere unor prăjituri suficient de diferite între ele.

Cât despre vin, depinde, firește, și de arome, dar în principiu un alb dulce și proaspăt ar trebui să meargă bine cu mai toate versiunile de plăcintă cu brânză.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Tartă cu brânză de vaci și stafide Plăcintă cu brânză și mărarPlăcintă cu brânză și mărar Pască cu branza de vaciPască cu brânză de vaci Tarta cu brânză de vaci, cacao și portocale

  • branza de vaci, foi de placinta, oua, placinta, placinta cu branza, stafide, zahar

14 thoughts on “Plăcintă cu brânză de vaci și stafide”

  1. aphextwinz 17/05/2011 at 16:28

    Ba sa ma iertati, boier dumneavoastra, merge si fara pic de faina sau gris, ca sa completam variantele 🙂

    Reply ↓
  2. costachel Post author18/05/2011 at 10:24

    Corect, uitasem 🙂

    Reply ↓
  3. Anca 28/06/2011 at 15:54

    Daca ar fi sa folosesc un aluat facut de mine acasa, ce reteta as putea folosi?

    Multumesc.

    Reply ↓
    1. costachel Post author28/06/2011 at 15:59

      Un aluat normal de foi de placinta, de pilda cel pe care l-am dat la placinta dobrogeana. Si, evident, cu placere 🙂

      Reply ↓
  4. Ileana 24/08/2011 at 15:49

    Buna Costachel!
    Imi place siteul tau. E pe stilul si gustul meu. Inca nu am incercat nimic, dar am luat notite pt placinta cu branza de vaci. O fac azi, maine…

    Am putea capata ceva sfaturi pt friptane la gratare, sosuri dedicate,etc ?
    N-am cautat la amanunt, dar ar ajuta o sectiune dedicata

    Reply ↓
    1. costachel Post author24/08/2011 at 20:27

      M-am gandit la o sectiune dedicata, dar in momentul ala mi s-au parut deja prea multe categorii. Reiau gandirea! 🙂

      Reply ↓
  5. liuta 17/06/2012 at 19:43

    La fel fac si eu dar cu doua pachete de foi,de famelie numeroasa dar la finis torn vreo 400 de grame de iaurt batut cu 3 oua.

    Reply ↓
    1. costachel Post author18/06/2012 at 08:15

      Păi ăsta-i final de plăcintă dobrogeană de-a dreptul 🙂

      Reply ↓
  6. Andreea 02/10/2012 at 19:34

    am facut si eu aceasta reteta, recunosc k sunt incepatoare intr-ale deserturilor, insa mi-a iesit foarte buna. toata lumea a mancat. Multumesc. acum caut o placinta cu mere…

    Reply ↓
  7. Michaella 21/04/2013 at 23:31

    Buna ziua. De mult caut o reteta de placinta cu branza ….eu locuiesc in strainatate si nu gasesc branza de vaci cum e in Ro. As putea folosi ricotta sau mascarpone in loc? imi place mult reteta asta, dar daca as putea sa o fac cu alt fel de branza…

    Reply ↓
    1. costachel Post author22/04/2013 at 01:13

      Păi cu ricotta cred c-ar merge. Dar mai curând aș încerca un „cottage cheese”.

      Reply ↓
  8. Cristina 21/10/2016 at 15:04

    Buna ziua
    Stiu ca ati publicat reteta cu mult timp in urma dar sper sa mai vedeti comentariile “intarziate”.
    As dori sa vad cer o parere. Credeti ca as putea folosi branza cremoasa? Am o galetusa de crema de branza si mi-ar surade sa o folosesc in placinta asta dar mi-e teama sa nu iasa o chestie gen budinca (sau mai rau) si sa o mananc cu lingura direct din tava :))
    Multumesc anticipat

    Reply ↓
    1. costachel Post author27/10/2016 at 13:26

      De putut se poate, numai că n-am idee cât de „udă” e. Dacă vi se pare că va face totul fleașcă, ați putea să o „întăriți” cu griș (sau chiar cu făină) care să absoarbă excesul de lichid.

      Reply ↓
  9. Gurmandel 03/11/2016 at 08:30

    Eu am facut reteta asta chiar duminica. Am folosit o brinza potrivit de scursa, proaspata si de vaci. Faina si oul au facut ca brinza sa se inchege suficient incit prin coacere sa nu aiba nici o problema. A fost suficient de compacta cit sa se taie bine si sa nu se farmiteze la portionare. Daca nu se vrea faina/oua atunci scadeti temperatura de coacere in prima parte si lungiti perioada de preparare astfel incit sa se evapore lichidul din compozitie. Ultimele zece minute insa trebuie ridicata temperatura pentru a obtine o crusta aramie.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved