Cumva neașteptată tarta asta, nu zic nu, însă vreau să vă spun de la bun început că rezultatul mi-a depășit chiar și cele mai optimiste așteptări. Sigur, știam ce bine se împacă portocala cu ciocolata, dar prezența brânzei de vaci în umplutură mă descumpănea puțin, drept pentru care tot amânam să încerc tarta asta. Însă, așa cum se întâmplă de obicei, s-a întâmplat să-mi rămână în frigider ceva brânză, smântână n-aveam, poftă de ceva dulce însă da, drept pentru care am început lucrul la rețeta de mai la vale. Și, cu precizarea că ingredientele sunt calculate pentru o formă de tartă cu diametrul de 23 cm, să dăm drumul la narațiune.
Aluat
250 g făină, 125 g unt (sau margarină), tăiat(ă) cubulețe mici,
puțină apă rece ca gheața, 1 vârf de cuțit de sare.
Umplutură
250 g brânză proaspătă de vaci, 25 g cacao, 150 g zahăr (sau după gust) 1-2 ouă (depinde de mărime), 1 lingură de făină,
coaja rasă de la 1 portocală, Sucul de portocale scurs la curățarea și tăierea portocalei pentru decor
facultativ, alte arome (vanilie, rom etc.)
Decor
felii de portocală, curățate de pieliță și sâmburi, frișcă.
Mai întâi aluatul. Frământați repede, cu vârful degetelor, făina, sarea și untul, adăugați apă câtă trebuie (3-4 linguri), faceți o minge, înveliți în folie de plastic alimentar și puneți în frigider, să stea măcar jumătate de oră la rece. Dacă vreți să faceți aluatul cu robotul, v-am povestit deja aici cum.
Întindeți apoi o foaie, puneți-o în formă, înțepați din loc în loc cu o furculiță, așezați deasupra un disc din foaie de pergament, peste el niște fasole boabe și efectuați o primă coacere a aluatului (cam 15 minute, la foc potrivit).
În timpul ăsta, faceți umplutura. Cel mai simplu e să puneți toate ingredientele în mixer și să amestecați până se face totul cremă. Dacă nu vreți, sau n-aveți, dați brânza de vaci prin sită și frecați-o bine cu celelalte.
Scoateți tarta din cuptor, eliminați pergamentul cu fasolea și lăsați-o să se răcorească puțin. Turnați apoi umplutura și băgați la loc în cuptor, să se mai coacă vreo 20-25 de minute.
Scoateți, în fine, tarta, lăsați-o să se răcească bine (preferabil pe o grilă) și decorați-o cu felii de portocală și cu frișcă, eventual și cu altele: ciocolată rasă, coajă confiată de portocale, în fine, aici nu mă bag, dumneavoastră știți mai bine cum vreți să arate.
Țineți tarta la frigider câteva ore bune înainte de servire, ba chiar puteți s-o faceți cu o zi înainte.
În pahare e bine să turnați un pahar de vin alb dulce, proaspăt și parfumat. Sau, de ce nu, un lichior de portocale, că o să se potrivească bine cu tarta noastră.
2 thoughts on “Tarta cu brânză de vaci, cacao și portocale”
Maria
Mi-a ieşit într-un fel, de poţi păcăli copilul că e cu ciocolată pură şi nu cu brânză 😀
Pentru umplutura asta cu brânză am folosit jumătate din cantitatea necesară brânză de vaci, iar cealaltă jumătate un amestec de urdă cu smântână. Amestecul lor, bătut bine la mixer cu restul componentelor, se face ca o umplutură de ciocolată veritabilă. Iar coaja rasă de portocală şi un pic de suc din portocala stoarsă îi dau o aromă de nu-ţi vine să crezi!
Mi-a ieşit într-un fel, de poţi păcăli copilul că e cu ciocolată pură şi nu cu brânză 😀
Pentru umplutura asta cu brânză am folosit jumătate din cantitatea necesară brânză de vaci, iar cealaltă jumătate un amestec de urdă cu smântână. Amestecul lor, bătut bine la mixer cu restul componentelor, se face ca o umplutură de ciocolată veritabilă. Iar coaja rasă de portocală şi un pic de suc din portocala stoarsă îi dau o aromă de nu-ţi vine să crezi!
Ideea cu urda e grozavă, cred că iese tarta chiar mai bine 🙂