• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tarta cu brânză de vaci, cacao și portocale

Aug 29, 2011 costachel Rețete, Rețete de dulciuri 3


Cumva neașteptată tarta asta, nu zic nu, însă vreau să vă spun de la bun început că rezultatul mi-a depășit chiar și cele mai optimiste așteptări. Sigur, știam ce bine se împacă portocala cu ciocolata, dar prezența brânzei de vaci în umplutură mă descumpănea puțin, drept pentru care tot amânam să încerc tarta asta. Însă, așa cum se întâmplă de obicei, s-a întâmplat să-mi rămână în frigider ceva brânză, smântână n-aveam, poftă de ceva dulce însă da, drept pentru care am început lucrul la rețeta de mai la vale. Și, cu precizarea că ingredientele sunt calculate pentru o formă de tartă cu diametrul de 23 cm, să dăm drumul la narațiune.

Aluat

250 g făină,
125 g unt (sau margarină), tăiat(ă) cubulețe mici,
puțină apă rece ca gheața,
1 vârf de cuțit de sare.

Umplutură

250 g brânză proaspătă de vaci,
25 g cacao,
150 g zahăr (sau după gust)
1-2 ouă (depinde de mărime),
1 lingură de făină,
coaja rasă de la 1 portocală,
Sucul de portocale scurs la curățarea și tăierea portocalei pentru decor
facultativ, alte arome (vanilie, rom etc.)

Decor

felii de portocală, curățate de pieliță și sâmburi,
frișcă.

Mai întâi aluatul. Frământați repede, cu vârful degetelor, făina, sarea și untul, adăugați apă câtă trebuie (3-4 linguri), faceți o minge, înveliți în folie de plastic alimentar și puneți în frigider, să stea măcar jumătate de oră la rece. Dacă vreți să faceți aluatul cu robotul, v-am povestit deja aici cum.

Întindeți apoi o foaie, puneți-o în formă, înțepați din loc în loc cu o furculiță, așezați deasupra un disc din foaie de pergament, peste el niște fasole boabe și efectuați o primă coacere a aluatului (cam 15 minute, la foc potrivit).

În timpul ăsta, faceți umplutura. Cel mai simplu e să puneți toate ingredientele în mixer și să amestecați până se face totul cremă. Dacă nu vreți, sau n-aveți, dați brânza de vaci prin sită și frecați-o bine cu celelalte.

Scoateți tarta din cuptor, eliminați pergamentul cu fasolea și lăsați-o să se răcorească puțin. Turnați apoi umplutura și băgați la loc în cuptor, să se mai coacă vreo 20-25 de minute.

Scoateți, în fine, tarta, lăsați-o să se răcească bine (preferabil pe o grilă) și decorați-o cu felii de portocală și cu frișcă, eventual și cu altele: ciocolată rasă, coajă confiată de portocale, în fine, aici nu mă bag, dumneavoastră știți mai bine cum vreți să arate.

Țineți tarta la frigider câteva ore bune înainte de servire, ba chiar puteți s-o faceți cu o zi înainte.

În pahare e bine să turnați un pahar de vin alb dulce, proaspăt și parfumat. Sau, de ce nu, un lichior de portocale, că o să se potrivească bine cu tarta noastră.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Tartă cu brânză de vaci, piersici și ciocolată Tartă cu brânză de vaci și stafide Pască cu branza de vaciPască cu brânză de vaci Tartă cu ciocolată

  • aluat fraged, branza de vaci, cacao, ciocolata, desert, dulce, oua, portocale, tarta, vanilie

3 thoughts on “Tarta cu brânză de vaci, cacao și portocale”

  1. Maria 26/10/2011 at 21:57

    Mi-a ieşit într-un fel, de poţi păcăli copilul că e cu ciocolată pură şi nu cu brânză 😀
    Pentru umplutura asta cu brânză am folosit jumătate din cantitatea necesară brânză de vaci, iar cealaltă jumătate un amestec de urdă cu smântână. Amestecul lor, bătut bine la mixer cu restul componentelor, se face ca o umplutură de ciocolată veritabilă. Iar coaja rasă de portocală şi un pic de suc din portocala stoarsă îi dau o aromă de nu-ţi vine să crezi!

    Reply ↓
  2. costachel Post author27/10/2011 at 08:43

    Ideea cu urda e grozavă, cred că iese tarta chiar mai bine 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved