• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pască cu brânză de vaci

Jun 02, 2011 costachel Rețete, Rețete de dulciuri, Rețete tradiționale românești 0


Pască cu brânză de vaci

Spre deosebire de cozonac, care apare pe mesele românilor nu doar de Paști, ci și cu ocazia altor sărbători (Crăciunul, în primul rând), pasca se face exclusiv cu ocazia sărbătorilor legate de Înviere (inclusiv de Înălțare). Și, chiar dacă modernitatea a adus și alte genuri de aluat în discuție (cel fraged oferă o variantă deosebit de gustoasă, chiar dacă teribil de asemănătoare cu o tartă deloc religioasă), e bine să precizăm că, pentru a sublinia caracterul de bucurie al Învierii Domnului, aluatul trebuie să fie cu drojdie, și încă mai bogat decât cel simplu, de pâine. Adică de cozonac.

Pregătiți, așadar,

400 g aluat de cozonac (din cel care vă iese mai bine, prietenul ovidiucro ne-a oferit o bună versiune aici),
500 g brânză de vaci, cât mai proaspătă,
200 g zahăr (poate fi și mai mult, și mai puțin, dumneavoastră știți cât de dulce trebuie să fie pasca și cât e de proaspătă brânza),
3 ouă (plus încă unul, pentru uns),
50 g unt,
2 linguri de făină,
75 g stafide,
1/2 linguriță de sare, plus diverse arome, de obicei vanilie și coajă rasă de lămâie, dar puteți folosi și altele, dacă vă plac mai mult..

Încingeți mai întâi cuptorul, la foc mijlociu și puneți stafidele la înmuiat (preferabil în rom). Întindeți aluatul foaie (cam 1/2 cm) și așezați-l într-o tavă rotundă, unsă cu unt. Cu aluatul rămas faceți ce vreți: decor pentru margini, o cruce pentru pus deasupra etc.

Frecați bine brânza de vaci cu zahărul și untul. Adăugați ouăle (pe rând), făina, aromele și sarea. În fine, puneți stafidele înmuiate și turnați umplutura peste aluat.

Decorați pasca, după cum spuneam, cu aluatul rămas, ungeți cu ou și băgați tava la cuptor, unde trebuie să stea cam 30 de minute (sau până se rumenește frumos pasca).

Cât despre vin, de obicei urăsc Feteasca Albă vinificată dulce dar, pentru pasca asta, asta am să fac o excepție.

S-ar putea să vă intereseze și:

Pască cu ciocolatăPască cu ciocolată Pască cu smântânăPască cu smântână Tarta cu brânză de vaci, cacao și portocale Tartă cu brânză de vaci și stafide

  • branza de vaci, pasca, Pasti, stafide, vanilie

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved