• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tort de bezea cu pepene galben și afine

Aug 10, 2008 costachel Rețete, Rețete de dulciuri 1


Iată un tort de bezea, oameni buni, după care îmi lasă gura apa. E ușor de făcut, e răcoritor, e groaznic de bun, ce mai, putem să uitam că avem ceva timp de așteptat pe lângă frigider până e gata. Nu prea-i recomandat copiilor mici, că intra prin el și oleacă de alcool, dar cresc ei puțin mai mari, și sa-i vedeți atunci ce-o să se bucure alături de noi.

Pentru el aveți nevoie mai întâi de două discuri de bezea, cu un diametru de 20 cm. Dacă le găsiți gata preparate săriți peste paragraful asta, dacă nu, aflați atunci că vă trebuie

4 albușuri (lăsate la temperatura camerei vreo trei ore),
200 g zahar tos,
100 g zahar pudră,
un strop de sare.

Puneți într-un castron albușurile, sarea și 60 g zahar tos și începeți să bateți strașnic, până când ajungeți la concluzia că o spuma mai fermă decât cea pe care o aveți în față nu poate exista. Cât timp bateți, ca să nu vă plictisiți, adăugați puțin cate puțin zaharul rămas (și tos, și pudra).

Când e gata așezați o coală-două de pergament în tava aragazului, puneți spuma într-un poș cu gura largă, fără ornamente, și faceți doua discuri spiralate cu diametrul menționat anterior (să fie destul spațiu intre ele). Băgați tava în cuptorul încălzit și așteptați să se coacă, la foc foarte moale, vreo doua ore.

Acum că aveți blaturile, vă mai trebuie

300 g bezele,
700 ml smântână, nefermentată și foarte proaspătă,
70 g zahăr pudră vanilat,
450 g pulpă de pepene galben,
80 g afine,
votcă cu aromă de pepene galben.

Mai întâi transformați în pasta 150 g de pepene, împreună cu zaharul pudră și cu 2 linguri de votcă.

Zdrobiți bezelele (dar să nu le transformați în praf și pulbere, mai cu mila) și căptușiți cu pergament sau cu folie transparentă o forma cu margini înalte și detașabile, cu un diametru de, firește, 20 cm (dacă are alte dimensiuni, adaptați-le și pe cele ale foilor de bezea, firește). Așezați primul disc pe fundul formei.

Transformați smântână în frișcă și incorporați în ea pasta de pepene și bezelele mărunțite. Puneți amestecul în forma (dar păstrați 4 linguri deoparte) și așezați deasupra ce-a de-a doua foaie.

Apăsați puțin (cu grija!) ca să nu vă rămână spatii goale, acoperiți cu film transparent și băgați forma la frigider, să se odihnească măcar trei ore.

În timpul asta puneți afinele într-un castronel, turnați deasupra un păhărel de votcă și lăsați-le să se bălăcească. Tăiați pepenele rămas în felii subțiri.

Scoateți tortul din frigider, executați extragerea din forma pe un platou, tartinați-l cu frișca rămasă, decorați-l cu pepene și afine și serviți-l imediat, să nu se încălzească.

Ce bem la minunăția asta? Cred că optim ar fi un crușon de pepene galben, rece de să-ți plesnească smalțul. Sau, de ce nu?, o sangria spaniolă.

S-ar putea să vă intereseze și:

Dulceață de pepene, verde sau galben Granita de pepene cu vermut Tort de bezea cu nucă și cafea Tort de mandarine

  • afine, bezea, desert, dulce, frisca, pepene galben, rece, reteta, tort, tort de bezea

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved