Iată un tort de bezea, oameni buni, după care îmi lasă gura apa. E ușor de făcut, e răcoritor, e groaznic de bun, ce mai, putem să uitam că avem ceva timp de așteptat pe lângă frigider până e gata. Nu prea-i recomandat copiilor mici, că intra prin el și oleacă de alcool, dar cresc ei puțin mai mari, și sa-i vedeți atunci ce-o să se bucure alături de noi.
Pentru el aveți nevoie mai întâi de două discuri de bezea, cu un diametru de 20 cm. Dacă le găsiți gata preparate săriți peste paragraful asta, dacă nu, aflați atunci că vă trebuie
4 albușuri (lăsate la temperatura camerei vreo trei ore), 200 g zahar tos, 100 g zahar pudră, un strop de sare.
Puneți într-un castron albușurile, sarea și 60 g zahar tos și începeți să bateți strașnic, până când ajungeți la concluzia că o spuma mai fermă decât cea pe care o aveți în față nu poate exista. Cât timp bateți, ca să nu vă plictisiți, adăugați puțin cate puțin zaharul rămas (și tos, și pudra).
Când e gata așezați o coală-două de pergament în tava aragazului, puneți spuma într-un poș cu gura largă, fără ornamente, și faceți doua discuri spiralate cu diametrul menționat anterior (să fie destul spațiu intre ele). Băgați tava în cuptorul încălzit și așteptați să se coacă, la foc foarte moale, vreo doua ore.
Acum că aveți blaturile, vă mai trebuie
300 g bezele, 700 ml smântână, nefermentată și foarte proaspătă, 70 g zahăr pudră vanilat, 450 g pulpă de pepene galben, 80 g afine, votcă cu aromă de pepene galben.
Mai întâi transformați în pasta 150 g de pepene, împreună cu zaharul pudră și cu 2 linguri de votcă.
Zdrobiți bezelele (dar să nu le transformați în praf și pulbere, mai cu mila) și căptușiți cu pergament sau cu folie transparentă o forma cu margini înalte și detașabile, cu un diametru de, firește, 20 cm (dacă are alte dimensiuni, adaptați-le și pe cele ale foilor de bezea, firește). Așezați primul disc pe fundul formei.
Transformați smântână în frișcă și incorporați în ea pasta de pepene și bezelele mărunțite. Puneți amestecul în forma (dar păstrați 4 linguri deoparte) și așezați deasupra ce-a de-a doua foaie.
Apăsați puțin (cu grija!) ca să nu vă rămână spatii goale, acoperiți cu film transparent și băgați forma la frigider, să se odihnească măcar trei ore.
În timpul asta puneți afinele într-un castronel, turnați deasupra un păhărel de votcă și lăsați-le să se bălăcească. Tăiați pepenele rămas în felii subțiri.
Scoateți tortul din frigider, executați extragerea din forma pe un platou, tartinați-l cu frișca rămasă, decorați-l cu pepene și afine și serviți-l imediat, să nu se încălzească.
Ce bem la minunăția asta? Cred că optim ar fi un crușon de pepene galben, rece de să-ți plesnească smalțul. Sau, de ce nu?, o sangria spaniolă.