Granita, dragii mei, nu este altceva decât un fel de înghețată, cu o consistență grunjoasă, după care italienii sunt înnebuniți. Desigur însă că, dacă aveți o mașină specială de înghețată, o puteți folosi fără grijă și veți obține textura netedă obișnuită, bașca veți economisi o grămadă de timp. Ținând însă cont că asemenea mașini sunt destul de rare, m-am gândit că n-ar strica deloc ca noi, cei care nu dispunem decât de vase normale și de congelator, să aprofundăm nițel și această tehnică de preparare, cu rezultate foarte bune, care justifică efortul depus. Unde mai pui că granita de pepene este prea puțin cunoscută prin zonă, astfel că rezultatul va fi de două ori mai spectaculos. Le veți rupe gura tuturor, ce mai!
Pentru patru persoane:
500 g pulpă de pepene, 200 g zahăr tos, 1/2 lămâie, 1 pahar de vermut alb (dar, dacă nu găsiți un vermut de calitate, uitați rețeta),
încă 3 linguri de zahăr,
iar pentru garnisit, bucățele de pepene tăiate în triunghi.
Curățați de coajă câteva felii mari de pepene, păstrați numai partea mai roșie și mai coaptă, curățați-o, pe cât posibil, de sâmburi, tăiați-o cuburi și nu vă opriți până nu obțineți cele 500 g necesare.
Puneți bucățile de pepene într-un castron, presărați-le cu cele 200 g de zahăr, amestecați și lăsați totul să se odihnească timp de circa 10 minute. Treceți compoziția prin sită, ajutându-vă de o spatulă de lemn, în așa fel încât să pasați maximum posibil de pulpă.
Stoarceți jumătatea de lămâie și turnați sucul peste pasta obținută. Adăugați și jumătate de pahar de vermut și amestecați cu grijă, după care puneți recipientul în congelator.
Când amestecul începe să se prindă, scoateți vasul și bateți bine cu o furculiță sau cu un tel, adăugând în acest timp o lingură de zahăr. Băgați din nou la congelator și repetați operațiunea de două ori, până când granita capătă consistența ei specifică (densă și grunjoasă). Lăsați-o în congelator până în momentul servirii.
Dacă aveți o lingură specială pentru înghețată, e perfect, dacă nu încercați cu o lingură normală să scoateți 2-3 sfere mici de înghețată, pe care să le puneți în cupe individuale, garnisind cu triunghiuri de pepene și stropind totul cu vermutul rămas.
Ce bem la granita de pepene? Păi soluția corectă nu poate fi, desigur, alta decât un vermut dulce. Martini, Cinzano, ce-o fi.