• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Dulceață de pepene, verde sau galben

Aug 24, 2011 costachel Conserve și murături, Rețete 2


Presupun că domnul Marian Rădulescu a ajuns la concluzia că trebuie să ne mai și îndulcim oleacă, de vreme ce ne-a trimis această foc de incitantă rețetă de dulceață de pepene. Cum n-am făcut niciodată, tac și-i dau cuvântul, că-s și eu curios.

Este vremea pepenilor și la noi în casă se mănâncă pepene în fiecare zi. E drept că mai mult din cel verde, galben doar eu sau Raluca, dacă-i fac înghețată.

La dulceața de pepene, fie el verde sau galben, se folosește coaja, cu un strat subțire de miez, doar așa, pentru culoare. După ce am cojit cu curățitorul de fructe partea fibroasă (exterioară) a cojii, o tai în diverse forme: cubulețe, steluțe, animăluțe, inimioare, dar care să nu fie mai late de 2-3 cm.

Pun la fiert 2 litri de apă cu 250 ml oțet din vin de 9º (prefer să fie alb). Când dă în clocot, pun pepenele separat, verde sau galben (la galben folosesc turkestan sau cantalup). Când cojile au devenit transparente le pun la strecurat peste noapte prin tifon ca să se scurgă bine.

Le cântăresc. Iau aceiași cantitate de zahăr și o pun la fiert cam în același procent cu apă. Adaug ghimbir tăiat feliuțe, coajă și suc de lime (ex: 250 ml apă la 1 kg de zahăr, 50 g ghimbir, 1 lime).

Când siropul începe să clocotească pun cojile și le las să fiarbă la foc potrivit, amestecând cu o paletă de lemn. Când siropul începe să glazureze pe dosul paletei, sau când s-a pus o picătură pe marginea unei farfurii și nu curge, atunci înseamna că s-a legat. Nu lăsați prea mult că începe să se caramelizeze și capătă aspect urât. Adaug vanilie și dau jos de pe foc.

Pun dulceața fierbinte în borcanele sterilizate în cuptorul încins, strâng capacul și le las să răcească sub pătură până a doua zi. Unii întorc borcanul, vezi Doamne!, să creeze vid. Nu vă sfătuiesc pentru că va fi un chin să le desfaceți.

Se poate și fără ghimbir.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Tort de bezea cu pepene galben și afine Granita de pepene cu vermut Default ThumbnailDulceata de kiwi Default ThumbnailSote chinezesc de vită cu fasole verde

  • dulceata, pepene galben, pepene verde, vanilie

2 thoughts on “Dulceață de pepene, verde sau galben”

  1. Andreea 24/08/2011 at 18:52

    Interesant si inedit (ce pacat ca nu putem gusta). Ii pun semn de carte. Merci fain! 🙂

    Reply ↓
  2. costachel Post author24/08/2011 at 20:31

    Cu tare multa placere zic eu, si cred ca si dl. Radulescu e de acord cu mine 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved