Speram să sugerez în titlu că, la acest tort de bezea cu nucă și cafea, foile sunt din bezea și nucă, iar crema de cafea (dar mai pot interveni și variații, despre care vom vorbi mai la vale). Însă cred că dacă ar băga cineva cafea în blat și nuci râșnite în cremă tot așa s-ar chema, drept pentru care pun, mai bine, punct acestei prea puțin lămuritoare introduceri și vă invit să trecem la treabă, că devine totul mai clar imediat.
Mai întâi foile, care-s în număr de 3. Pentru fiecare dintre ele aveți nevoie de
4 albușuri, 4 linguri de zahăr, 30 de nuci (decât să număr, mi-e mai simplu să umplu un borcan de 400 g cu mieji).
Începeți prin a măcina nucile, continuați prin baterea năprasnică a albușurilor, la care veți adăuga, firește, zahărul și nuca. Coaceți foile pe rând, la foc foarte mic, și cu asta basta.
Urmează crema, drept pentru care bateți
12 gălbenușuri (da, alea care v-au rămas de la foi) cu 12 linguri de zahăr (sau poate mai puțin, dacă nu vreți să iasă chiar așa de dulce) și 2-3 linguri de ness.
Fierbeți crema obținută în bain-marie (cel mai simplu e dacă aveți o oală de fiert lapte, cu pereți dubli, între care turnați apă), amestecând tot timpul. Când s-a îngroșat bine, stingeți focul, puneți o lingură de unt și amestecați-o și pe asta.
Lăsați-o la răcit, timp în care bateți spumă 2 pachete de unt (400 g). Adăugați crema răcită, omogenizați și montați tortul. Decorați-l după bunul dumneavoastră plac (după ce poză am pus, ar fi și culmea să dau sfaturi!). Și cu asta basta, ați obținut un tort de bezea cu nucă și cafea.
În încheiere, mai rețineți doar că puteți înlocui ness-ul cu 50 g cacao, iar că odată și-odată tot am să umplu foile astea cu frișcă. N-are cum să iasă rău.