Mai întâi și mai întâi o precizare: firește că puteți să faceți doar o unică (și mare) tartă cu pere, că n-are cine să vă oprească, doar că mi s-a părut mie mai interesantă varianta porțiilor mici, individuale. Pe de altă parte, atâta vreme cât la baza desertului ăstuia minunat e aluatul franțuzesc, iar nu cel fraged, desigur că denumirea de tartă e nițeluș improprie. Numai că, firește, n-are rost să ne împiedicăm în detalii, mai bine să trecem la treabă, ca să vedem mai bine despre ce-i vorba în narațiune.
Așadar:
1 pachet de aluat franțuzesc, 5 pere, 50 g unt, 1 lingură de miere, 1 linguriță de scorțișoară (pudră), 2 cuișoare, zdrobite, 1 plic de zahăr vanilat, 1 vârf de linguriță de nucșoară, 1 vârf de cuțit de ghimbir (pudră).
Încălziți mai întâi cuptorul la 180ºC. Curățați perele și tăiați-le felii subțiri (o răzătoare în V e absolut perfectă în acest moment). Căptușiți cu aluat 6 forme mici de tarte și înțepați pe fund cu furculița din loc în loc.
Topiți untul într-o tigaie antiadezivă, adăugați condimentele și mierea. Când amestecul se caramelizează ușor și începe să-și schimbe culoarea, adăugați feliile de pere și amestecați cu multă grijă, ca să se îmbibe cu caramelul fără să se zdrobească.
Umpleți, în fine, tartele cu amestecul ăsta și băgați formele la cuptor, unde trebuie să stea cam 30 de minute.
Despre variante nu știu dacă are rost să vorbim, pentru că e clar că, de pildă, în loc de pere ar putea fi și mere sau gutui, iar în simfonia de condimente e loc suficient de joacă.
Vinul perfect pentru aceste tarte cu pere? Apoi numai la un Gewürztraminer (traminer condimentat, adică) mă poate duce gândul. Nu neapărat la vreun alsacian, precum cele despre care vă povesteam nu demult, dar cam pe-aici. Altminteri, cam orice vin șugubăț și demidulce își poate găsi locul prin pahare.
Mi-ati montat in minte combinatia de arome numai din poze si descriere, e gewurz cu tarta cu pere, mama ei de jucarie, ca mie nu imi plac dulciurile. Foarte faina combinatia vin/desert, faina ideea, poate cumpar ceva de-a gata si un gewurt daca s-o mai gasi. De Jidvei.
Mi-ati montat in minte combinatia de arome numai din poze si descriere, e gewurz cu tarta cu pere, mama ei de jucarie, ca mie nu imi plac dulciurile. Foarte faina combinatia vin/desert, faina ideea, poate cumpar ceva de-a gata si un gewurt daca s-o mai gasi. De Jidvei.
Corect, tarta e mai mult pretext 😀