• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tartă Tatin cu pere

Mar 28, 2011 costachel Rețete, Rețete de dulciuri 3


Tartă Tatin cu pere

Da, știu, am stabilit împreună că adevărata tartă Tatin este cea cu mere. Însă, pe de altă parte, ar fi păcat să nu profităm de sistemul răsturnat pentru a încerca și alte fructe în combinație. Și cum, de obicei, după ce spunem mere, următoarele care ne vin în minte sunt perele, iaca sosește și varianta adaptată. Cine știe, poate că tarta Tatin cu pere o să vă placă chiar mai mult!

Drept pentru care înarmați-vă cu

1,5 kg de pere,
100 g zahăr pudră,
60 g unt,
oțet,

plus, pentru aluat,

200 g faină,
50 g zahăr pudră,
125 g unt,
1 ou.

Faceți mai întâi un aluat fraged și lăsați-l la frigider măcar 1 oră.

În timpul ăsta curățați perele, tăiați-le sferturi și scoateți sâmburii.

Topiți 50 g zahăr cu 3 linguri de apă la foc mic într-o crăticioară cu fundul gros. Când amestecul prinde culoare, adăugați 2-3 picături de oțet și 40 g unt. Luați vasul de pe foc, amestecați și turnați caramelul într-o formă cu pereți înalți (cam 24 cm diametru). Puneți perele cu partea bombată în jos și repartizați uniform peste ele restul de unt, tăiat bucățele mici. Presărați și restul de zahăr.

Încingeți cuptorul la 240ºC. Scoateți aluatul din frigider și întindeți-l cu sucitorul (diametrul trebuie să fie mai mare decât cel al tăvii. Așezați foaia obținută peste pere, introducând marginile între fructe și pereții formei. Coaceți tarta cam 25 de minute. Serviți-o caldă, eventual cu ceva frișcă rece.

Acuma, sigur, ca la orice prăjitură cu fructe, și la acest Tatin cu pere cantitatea de zahăr este orientativă, fiindcă n-am de unde să știu cât de dulci sunt perele pe care le aveți la îndemână (așa că s-ar putea să vă trebuiască mai mult). Oțetul poate fi înlocuit, cred, și cu zeamă de lămâie (n-am încercat încă substituirea). Și desigur că s-ar putea să vă placă și ceva condimente specifice (poate scorțișoară, poate vanilie), după cum puțin miez de nucă, tocat mare, n-ar fi deloc lipsit de interes. Dar deja mă îndepărtez…

Cât despre pahare, turnați în ele un vin dulce și aromat, sau poate chiar o șampanie așijderea, dacă-i o ocazie mai festivă. Că tarta Tatin cu pere poate fi pusă și pe o asemenea masă.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Tarta Tatin cu mereTarta Tatin Tarte cu pere condimentateTarte cu pere condimentate Pere cu ciocolată piperată Pere cu vin roșu și piper

  • aluat fraged, pere, tarta, tarta Tatin, unt, zahar

3 thoughts on “Tartă Tatin cu pere”

  1. Minoki 28/03/2011 at 16:07

    Foarte faina reteta ! Deja mi se invart perele prin fata ochilor! O saptamana faina si la cat mai multe retete!

    Reply ↓
  2. costachel Post author28/03/2011 at 16:16

    Multumesc frumos, la fel 🙂

    Reply ↓
  3. Iulia 19/05/2014 at 22:47

    Asta este reteta mea preferata de prajitura, care o face mama 🙂 chiar este foarte buna, mama a incercat si alte combinatii de fructe si tot a iesit foarte buna, dar frisca proaspata din smantana este cireasa de pe tort! mmm

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved