Un dulce tare bun, foc de simplu de făcut și, pe deasupra, foarte spectaculos. Singura problemă un pic mai delicată e să aveți grijă să alegeți niște pere de-alea tari (care nici nu prea-s bune, altminteri, de ronțăit ca atare). Cât despre piperul amestecat de intervine în narațiune, se găsește, dacă nu știați, în supermarketuri, gata pus în niște râșnițe (un anumit producător a botezat produsul „piper mozaic”). Ei, și acestea fiind zise, notați:
4 pere, 200 g zahăr (orientativ, dumneavoastră știți cât de dulce vreți să fie desertul),
coaja de la 1 portocală (doar partea portocalie), 125 g ciocolată neagră, 150 ml smântână dulce, 20 g unt, piper amestecat (negru, alb, verde, roz).
Curățați perele de coajă și eliminați căsuța cu sâmburi scobindu-le prin partea de jos (lăsați codița în pace, că-i simpatică).
Puneți la fiert un sirop din 750 ml apă, zahărul și coaja de portocală. Când dă în clocot, puneți perele și lăsați-le să fiarbă, fără capac, 20 de minute. Scoateți-le și lăsați-le să se răcorească.
Puneți la fiert smântâna, adăugați ciocolata făcută bucățele și amestecați bine cu un tel, adăugând treptat și untul. Când obțineți un sos neted, stingeți focul, că e gata.
Puneți perele pe farfurii, turnați sos peste ele, râșniți deasupra puțin piper și serviți imediat.
Vinul? O Tămâioasă dulce cred c-ar fi prima mea alegere, dar n-aș refuza un pahar de Muscat așijderea. Deși, dacă n-ați făcut siropul prea dulce, există pe lumea asta și niște vinuri roșii care se împacă de minune cu ciocolata…