• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pere cu vin roșu și piper

Apr 07, 2009 costachel Rețete, Rețete de dulciuri, Rețete de post 0


Firește că în loc de pere cu vin roșu aș fi putut să botez rețeta compot de pere, că până la urmă cam de asta va fi vorba, chit că lichidul rezultat va fi mai curând sirop decât zeamă. Mai ales că, dacă nu știați, compoturile tradiționale de pe la noi erau făcute cu vin și, eventual, coniac, așa că… Dar am preferat titlul de mai sus ca să nu creez nici o confuzie și ca să vă avertizez din prima că nu vorbim acum despre deserturi bune pentru copii.

Așadar, pregătiți dumneavoastră

8 pere, cât mai ferme (cele moi n-au ce căuta în rețeta asta),
1 sticlă de vin roșu (cât mai bun, că de calitatea lui depinde reușita rețetei),
250 g zahăr,
3 cuișoare,
20 g piper boabe,
1 baton de vanilie (crestat pe toată lungimea lui),
1/2 l apă.

Puneți într-un vas cu fundul gros vinul, apa, zahărul și condimentele.

Curățați perele, tăiați-le în două și eliminați căsuțele cu sâmburi (între noi fie vorba, ar fi mai simpatic să păstrați codițele la fiecare jumătate de pară, dar vă trebuie ceva îndemânare și un cuțit excelent ca să le tăiați fix în două pe lungime și să mai rămână și la locul lor, așa că o să fie bun și sistemul „una cu, alta fără”).

Puneți-le imediat în vasul menționat mai sus și la fiert cu ele, cam 20 de minute, la foc mic. Când sunt gata, puneți-le cu grijă într-o castron (dacă n-aveți compotieră), ajutându-vă de o lingură cu găuri.

Fierbeți în continuare zeama până ajunge la consistența unui sirop (mai subțire sau mai gros, după plac, dar amintiți-vă că nu facem dulceață!) și strecurați-o peste pere. Lăsați să se răcească bine înainte de servire (câteva ore în frigider n-ar strica deloc). Atât.

Cât despre vin (nu cel din pahare, ăla de la fiert!), aș opta pentru o Fetească Neagră, atât datorită aromei, cât și din dorința de a face rețeta cât mai autohtonă.

S-ar putea să vă intereseze și:

Pere cu ciocolată piperată Tartă Tatin cu pere Tarte cu pere condimentateTarte cu pere condimentate Pere umplute cu cremă de bânzăPere umplute cu cremă de brânză

  • compot, condimente, desert, pere, vanilie

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved