(Cinnamomum zeylanicum) Scortisoara este unul dintre cele mai vechi condimente din lume. Egiptenii antici o foloseau in procesul imbalsamarii, iar referinte despre ea gasim inclusiv la Herodot si in Noul Testament (unde se facea precizarea ca e mai scumpa decat aurul). Se gaseste sub forma de batoane (pe care, inainte de folosire, trebuie sa le despicati pe lung, ca sa eliberati aroma) sau de praf. Daca la noi (si in general in Europa) se foloseste practic numai la dulciuri (mai ales acelea cu mere ori pere, dar si in cele cu ciocolata) ori la vinul fiert sau anumite lichioruri, in sudul Balcanilor si in Orientul mijlociu poate fi intalnit si in mancaruri, mai ales in cele pe baza de orez si/sau carne de oaie, ba chiar si in musacalele lor cu sos alb. In Asia (mai ales in India) la fel, scortisoara este un condiment mai mult pentru felurile sarate, si mai putin pentru cele dulci.
In alte limbi: cannelle (fr.), cinnamon (engl.), cannella (it.), zimt, canel (germ.)