Tare simple și foarte bune mai sunt aceste tagliatelle cu ciuperci și șvaițer! O rețetă care pune optim în valoare două ingrediente extrem de sapide (ați ghicit, la ciuperci și la șvaițer mă refer). Sigur că ați putea face rețeta doar cu șampinioane sau cu pleurotus, bineînțeles că puteți înlocui șvaițerul cu niște cașcaval, însă vă rog să mă credeți că veți avea doar de pierdut. Ca la orice rețetă simplă, cu ingrediente puține, calitatea acestora din urmă e întotdeauna determinantă. Așa că v-aș propune să realizați mai întâi mâncarea precum mai jos e indicat și liberi sunteți apoi să faceți toate variante. Iar dacă vă plac mai mult, vă rog să mi le spuneți și mie!
Revenind însă la pastele cu ciuperci și șvaițer din titlu, aflați că aveți nevoie pentru ele de
500 g tagliatelle (1 cutie), 200 g șvaițer, 500 g ciuperci, de preferință amestecate (sunt pachete gata făcute prin hypermarketuri și nu numai), 1 cățel de usturoi, 100 g de unt, pătrunjel, sare și piper.
Mai întâi puneți la fiert pastele în multă apă sărată. Încingeți puțin untul (sărați-l un pic, să nu stropească) și căliți ciupercile, spălate, uscate și, dacă-s mari, tăiate. Tocați mărunt usturoiul împreună cu pătrunjelul (persillade, v-am învățat cum se face) și adăugați amestecul când ciupercile sunt aproape gata.
Scurgeți pastele, adăugați-le și pe ele peste ciuperci, împreună cu șvaițerul ras pe răzătoarea mare. Amestecați de vreo două ori și serviți, cu niște piper proaspăt râșnit chiar deasupra farfuriei și, dacă vreți, cu încă puțin pătrunjel tocat presărat deasupra.
Cât despre vin, cred că Chardonnay scrie pe aceste tagliatelle cu ciuperci și șvaițer. Oricum alb, sec și suficient de onctuos și delicat.