• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Vinete cu șvaițer

Jul 19, 2008 costachel Mâncăruri cu vinete, Rețete, Rețete cu legume, Rețete lacto-vegetariene, Rețetele lui Păstorel 13


Vinete cu șvaițer

Trebuie să recunosc, dintre toate rețetele lui Păstorel am o slăbiciune specială față de aceste vinete cu șvaițer. E o nebunie de coptură, tulburător de gustoasă, și care merită comunicată nu doar pentru grozava îmbinare a aromelor, ci și pentru savoarea unui dialog între autor și imaginarul său prieten Costache.

Debitez, ca o lecție:
– Câte persoane, atâtea vinete.
– Mă rog, și dacă cineva vrea să se servească și a doua oară?
– Ai dreptate. Eu cred că toți comesenii se vor servi a doua oară. De aceea, presupunând că veți fi la masă trei persoane, alegi șapte vinete de talie mijlocie: două de fiecare și pentru tine trei. Ești mulțumit?
Costache tăcea și ciulea urechea. Știam că atitudinea aceasta era stârnită în aceeași măsură de curiozitatea de-a afla, cât și de eventualele greșeli pe care le pândea, ca să mi le semnaleze. Urmai:
– Coci bine vinetele la foc viu, căci numai așa le obții, după cum știi prea bine, albe. Le scoți coaja.
– Am înțeles! Acum le toci!
– Nu toci nimic. Le lași întregi și le sărezi
– Ș-apoi?, întrebă Costache, puțin iritat.
– Apoi ungi o formă cu unt și-o pardosești cu felii subțiri de șvaițer. Deasupra pui un rând de vinete, nivelându-le cu cuțitul de lemn. Pe urma pui unt și iar șvaițer și iar vinete și iar unt. Deasupra presari șvaițer ras, amestecat cu pesmet, stropești cu unt și pui la cuptor, la foc iute. Servești în formă.

Un Riesling Italian? Bună idee. Dar numai dacă nu găsiți un Pinot Gris corespunzător…

Update: ceva detalii despre șvaițer am pus aici.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Default ThumbnailMâncare de vinete, ardei copți și roșii Cartofi umpluți cu șuncă și șvaițer, la cuptor Șvaițer (Emmental) 3 variațiuni pe tema salată de vinete pentru iarnă

  • cuptor, Pastorel, pesmet, reteta, svaiter, unt, vinete

13 thoughts on “Vinete cu șvaițer”

  1. Loki 05/08/2010 at 08:19

    Am incercat ieri reteta.
    Inca incerc sa imi dau seama de temperatura ideala de servire.
    Acum, nu stiu eu ce intelegeau prin svaiter; eu am folosit emmental.
    Ideea e ca fierbinte nu se simtea cine stie ce aroma branzei, iar rece untul topit si apoi inchegat e cam gretos.
    Cred ca varianta “calduta” e cea mai potrivita; iar data viitoare adaug si o branza mai puternica, potrivit mi s-ar parea parmezanul.

    Reply ↓
  2. Costachel 05/08/2010 at 14:05

    Svaiterul e ala cu gauri (pentru francofoni gruyère), cel facut de La Dorna e numai bun pentru reteta asta. Cat despre temperatura, varianta “calda” mi se pare optima (cam la vreun sfert de ora de la scoaterea din cuptor). Si sigur ca poti incerca alte branzeturi, dar cred ca parmezanul e cam prea puternic, mai curand o sa mearga ras, nu felii. Dar, pana la urma, e chestie de gust, si fireste ca varianta care-ti place e cea mai buna, indiferent ce cred eu despre chestia asta 🙂

    Reply ↓
  3. Loki 05/08/2010 at 15:06

    La parmezan ma gandeam ras, ca felii subtiri-transparente nu-l pot taia din lipsa de ustensile.
    Cu svaiterul inteleg ca am nimerit-o, nu eram sigur pt ca e un termen cam generic.

    Reply ↓
  4. aphextwinz 06/08/2010 at 02:20

    Loki, se poate taia parmezanul felii subtiri cu orice aparat de decojit, nu iti trebuie mare ustensila. Si iese si cu un cutit neceramic 😀 (taiat vorba vine, ca ii poti da cu orice la cap, tot sfaramicios este).

    Altfel reteta nu are ce sa fie rea, un fel de “melanzane alla parmigiana” fara parmigiano si fara rosii plus cu vinetele coapte (nu era masina, era bicicleta si nu s-a dat, s-a luat, sau cum naiba era 😀 ).

    Dom’ Costachel, cu tot nationalismul de care pot da dovada, prefer Goldsteig celui La Dorna (cascavalul gaurit). Fireste, e chestiune de gusturi, la noi se mananca mult branza model “ciuruit” si am incercat o droaie, dupa parerea mea (care nu este in nici un caz o piatra de hotar pe taram culinar), Golsteig indeplineste cel mai bine raportul pret-calitate.

    Gruyere (aoleu ce bun a fost in fondue) mie mi se pare mai putin ciuruit decat ce se chema pe vremuri svaiter (care aduce mai mult a emmentalerul care se gaseste azi). Posibil sa ma insel, sa desemneze de fapt toate cascavalurile elvetiene ce se gaseau in perioada dinaintea perioadei … (cel putin conform etimologiei cuvantului, zic si eu, dau cu banuiala in presupunere – sic!).

    Reply ↓
  5. Costachel 06/08/2010 at 08:07

    Nu stiu Goldsteig, caut si gust 🙂 Cat despre svaiter, etalonul meu, cel putin, era ala facut in Romania anilor ’70-’80, aproape identic la gust cu cel interbelic (spuneau batranii, n-as avea de unde sa stiu). Din punctul asta de vedere am mentionat branza de la producatorul respectiv, fiindca e cel mai asemanator la gust din ce-am gustat recent: untos, cu acea usoara amărala specifică, care se comporta admirabil la copt.

    Reply ↓
  6. Loki 06/08/2010 at 08:48

    @aphextwinz – cand ma gandeam la parmezan feliat aveam in minte feliile alea semitransparente vazute prin restaurante… nu am cutit suficient de taios pentru asta 🙂

    Reply ↓
  7. aphextwinz 06/08/2010 at 12:51

    Loki, ies feliile alea transparente si cu un cutit tocit daca e parmezanul bun, ecarca 🙂

    Domn’ Costachel, aveti rezon, consistenta La Dorna se aprpie mai mult de ceea ce spuneti (aproximativ, eu fac referinte la branzeturi elvetiene sau din nordul Italiei ori Austria care sunt asemanatoare ciuruitului elvetian) insa gustul mi se pare fad, ii lipseste ceva.

    Am primit cadou (e poza pe undeva pe net) un amestec special pentru fondue adus din Elvetia. Cu Gruyere, tare fain era. Acum se gasesc mai de toate in anumite magazine. Desigur, preturile sunt pe masura.

    ps: am gasit fotografia, las link numai ca sa vedeti ambalajul si pe uma puteti sterge, nu am lipsa de bun simt sa imi fac Doamne fereste reclama la site-ul meu amarat la dvs, dar poate sunteti curios si pe urma pac, puteti scapa de link 🙂

    http://aphextwinz.files.wordpress.com/2009/02/diapozitiv323.jpg

    Sanatate!

    Reply ↓
  8. Costachel 06/08/2010 at 14:08

    Da, parca nu mai are gustul ala plin de altadata. Pe de alta parte, insă, tare ma tem ca o branza mai agresiva (in sensul bun al cuvantului) va atenta la savoarea vinetelor si o va acoperi. Singura solutie pe care am gasit-o e sa fac straturile de svaiter nitel mai zdravene decat ar cere bunul simt. Altminteri, pe de alta parte, am mancat vinete facute in genul asta la cineva care a preferat sa rada svaiterul, nu sa-l taie feliute, si nu i se mai simtea gustul deloc.

    Reply ↓
  9. Loki 06/08/2010 at 16:32

    Cred ca nu a pus destul svaiter ras.
    Ieri am incercat sa frec direct vinete cu svaiter ras si gustul se apropia de cel al vinetelor facute la cuptor.

    Cu taiatul parmezanului, recunosc ca nu prea am incercat pana acum de frica probabil; eu folosesc mereu marca asta:

    http://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/708000/707906.jpg

    Reply ↓
  10. aphextwinz 08/08/2010 at 12:51

    Loki, nu e rau parmezanul ala (daca scrie pe el DOP e ce trebuie, cat de cat), e nasol ca e taiat triunghiuri mititele si iti e mai dificil sa il feliezi.

    Draga domnule Costachel marturisesc ca dezertez, am dezghetat vinetele ca sa fac reteta si intre timp dadui de alta 🙂

    Inca sunt vinetele un leu la piata asa ca mai avem vreme. Nu ma certati, nu dati.

    Sanatate!

    Reply ↓
  11. Costachel 08/08/2010 at 15:19

    Ei, doar n-au intrat zilele-n sac 🙂 Si ca veni vorba, reteta asta e buna si-n februarie, daca vinetele au fost congelate cum trebuie…

    Reply ↓
  12. cofi 09/08/2010 at 11:16

    Foarte interesante vinetele astea, cum mie imi place grav svaiterul si la fel de tare si vinetele, cred ca la umatoarea tura de copt incerc, mai ales cu Riesling de Jidvei

    Reply ↓
    1. Costachel 09/08/2010 at 11:22

      Pai din placerile marturisite, deduc ca alta varianta nu exista 🙂 Si de-abia aştept să aflu cum au iesit!

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved