Tare bună rețeta asta de tagliatelle cu somon afumat și foarte simplă, pe deasupra, nici nu știu cum de n-am executat-o până acuma, că de vreo zece ani o am notată și abia ieri am reușit s-o pun în aplicare. A ieșit asa de bună încât chiar m-a enervat întârzierea asta, dar nu-i nimic, mai bine mai târziu decât niciodată, nu?
Așa că, în conformitate cu foaia redescoperită, pentru 2-3 porții aveți nevoie de
250 g tagliatelle (sau alte paste, firește, dacă altfel nu se poate), 80 g somon afumat, 250 g smântână, 50 g unt, 1/2 cub de supă (absolut facultativ și mai bine nu), sare, piper,
ceva verdeață (mărar și pătrunjel).
Sosul e foarte simplu: încălziți untul, adăugați somonul tăiat fâșiuțe subțiri, amestecați cu multă grijă, lăsați-l 2-3 minute, adăugați smântâna (și eventualul cub de supă, fărâmițat), încă 5 minute de clocote mici și cu asta basta.
Fierbeți tăițeii, scurgeți-i drastic, răsturnați-i în cratiță cu sosul, amestecați cu aceeași băgare de seama, mai lăsați sa fiarbă puțin (cat se se cunoască bine), puneți în farfurii și presărați verdeața, tocata cat de mărunt, și puțin piper râșnit chiar atunci.
Variante? Păi v-am spus că abia ieri am avut premiera, așa că nu vă pot spune decât că data viitoare am să pun vreo doua linguri de vin alb sec în cratiță peste somonul încălzit (și am să-l las să se evapore înainte de a turna smântâna).
Vinul din pahare? Păi am băut un Aligote de Iași (Casa Olteanu) care a mers atât de bine încât sigur am sa repet tagliatellele astea cât de curând. O asociere într-adevăr perfectă.
Eu am alta retete de tagliatelle (na, amu nu am chiar pastele alea, dar am ceva ce merge in loc) cu somon afumat. Am facut odata, nu mai stiu daca in imagini (cofi stie mai bine). Nici aia nu e oabla, reteta mea, e cu branza topita si imi luai special niste branza cu somon in ea. Cum fac dau de stire.
Daca vorbeati cu altcineva cer mii de scuze de intromisiune 🙂
Varianta mea schimba putin ingredientele.
Se incepe la fel, cu unt si somon, dar se stinge cu ceva tarie (coniac, whisky sau vodca)si apoi se adauga zeama de lamaie (1-2 lingurite). Apoi samantana si gata.
Verdeata eu nu pun, din ce am mai mancat prin alte parti popular este mararul sau feniculul. Mie mi se pare in plus verdeata, somonul afumat imprastie destula aroma in sos.
Stiu cum iese, am mai mancat pe la restaurante.
Dar poate incerc in w/e, pentru diseara stau deja la desarat 3 scrumbii (cumparate sarate). Asta ca sa va fac pofta.
Am pus marar pana la urma, si a iesit ok.
Mi-au iesit alta data si mai bune, dar de vina cred ca a fost somonul – era cam prea afumat si din aceasta cauza:
1. aroma de fum o acoperea prea mult pe cea de somon
2. era cam uscat.
Sau poti sa-i pui niste lamaie in loc de vin, ca variatie.
Sa vad ce am la indemana data viitoare 🙂
Abia astept sa le incerc!!
Le voi incerca si alaturi de un Aligote de Averesti
Pai poate ma ajuti sa vad daca merge 🙂
Eu am alta retete de tagliatelle (na, amu nu am chiar pastele alea, dar am ceva ce merge in loc) cu somon afumat. Am facut odata, nu mai stiu daca in imagini (cofi stie mai bine). Nici aia nu e oabla, reteta mea, e cu branza topita si imi luai special niste branza cu somon in ea. Cum fac dau de stire.
Daca vorbeati cu altcineva cer mii de scuze de intromisiune 🙂
Cu prima ocazie iau somonul afumat.
Sanatate si la mai multe 🙂
eu sa ajut? daca merge?
cind mergem la Averesti?
Rezolvam noi cumva…
Varianta mea schimba putin ingredientele.
Se incepe la fel, cu unt si somon, dar se stinge cu ceva tarie (coniac, whisky sau vodca)si apoi se adauga zeama de lamaie (1-2 lingurite). Apoi samantana si gata.
Verdeata eu nu pun, din ce am mai mancat prin alte parti popular este mararul sau feniculul. Mie mi se pare in plus verdeata, somonul afumat imprastie destula aroma in sos.
Loki, merge macar un damf de marar, se completeaza de minune cu aroma somonului, ai sa vezi, macar pune un fir si il scoti la final.
Parerea mea.
Eu nu mai refac reteta mea, am dat cadou branza cu somon, asadar mii de scuze.
Votez si eu mararul cu amandoua mainile
Stiu cum iese, am mai mancat pe la restaurante.
Dar poate incerc in w/e, pentru diseara stau deja la desarat 3 scrumbii (cumparate sarate). Asta ca sa va fac pofta.
Ai reusit 🙁
Am pus marar pana la urma, si a iesit ok.
Mi-au iesit alta data si mai bune, dar de vina cred ca a fost somonul – era cam prea afumat si din aceasta cauza:
1. aroma de fum o acoperea prea mult pe cea de somon
2. era cam uscat.
Da’ a mers.
sa stii ca eu am pus si vin alb si a iesit super.Multumesc
Cu multă plăcere 🙂