• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tagliatelle cu ciuperci, smântână și costiță

Aug 05, 2011 costachel Paste cu ciuperci, Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete de paste 9


Absolut excelenți tăițeii aștia de mai la vale, stimați cititori, și se mai fac și foarte simplu, pe deasupra. Plus că, în ceea ce mă privește, lipsa omniprezentului sos de roșii îmi dă un motiv în plus de satisfacție (nu că nu mi-ar place, dar chiar așa, unde-s paste hop și el?). Un singur lucru vă mai precizez în introducere: firește că puteți face rețeta, la o adică, doar cu champignoane ori pleurotus, dar, ca mai mereu în cazuri de-astea, optime sunt ciupercile de pădure. Dacă se poate și amestecate, din mai multe soiuri…

Revenind la pastele noastre, notați vă rog că aveți nevoie de

500 g tagliatelle (dac-ar mai fi și de casă…),
500 g ciuperci,
100 g piept afumat (sau altă afumătură care vă place ori o aveți la îndemână),
1 ceapă potrivită,
100 ml smântână,
40 g unt,
pătrunjel,
sare,
piper.

După cum aminteam, ar fi tare bine dacă v-ați apuca de făcut tăiței de casă (300 g făină, 3 ouă, sare, eventual un strop de apă), dar vor merge și tagliatellele din comerț, ba chiar și alte paste, la nevoie (fusilli, farfalle, cam pe-aici). Oricum, obligatorie în toate cazurile e fierberea (ceva detalii aici) și scurgerea.

Cât timp fierb, ocupați-vă de sos: căliți în unt pieptul afumat tăiat fâșiuțe, adăugați ceapa tocată mărunt, iar după vreo 2 minute și ciupercile (întregi, dacă-s mici, tăiate, dacă-i nevoie). Sotați până-s gata, adăugați smântâna și pătrunjelul curățat și tocat mărunt, sărați, piperați, puneți capacul și lăsați-le să mai fiarbă vreo 5 minute.

Scurgeți bine pastele și amestecați-le cu sosul, direct în cratița. Împărțiți în 4-6 farfurii (de unde să știu eu cât de flămânzi sunt comesenii dumneavoastră?) și serviți, punând eventual un castronel de parmezan ras la îndemână, că poate unii or să vrea.

Vinul? Apoi Chardonnay, aș zice eu, și încă unul baricat dacă se poate. Sigur, la Theia mă gândesc acum, dar nu-i chiar obligatoriu.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Tagliatelle cu ciuperci și șvaițer Tăiței cu sos de praz, smântână și afumătură Paste cu piept de pui, ciuperci si costitaPaste cu piept de pui, ciuperci și costiță Pui cu costita si ciuperciPiept de pui cu costiță și ciuperci

  • ciuperci, costita, farfalle, fusilli, paste, smantana, tagliatelle, taitei de casa

9 thoughts on “Tagliatelle cu ciuperci, smântână și costiță”

  1. aphextwinz 05/08/2011 at 12:35

    E exact genul meu de paste (si eu le prefer cu sos alb, colegul de viata insa prefera cu sos de rosii). Ciupercutele alea amestec de padure sunt din cele congelate? (nu conteaza marca, numai una este, cel putin pe aici) sau culese?

    Pe sufletul meu reteta, norocel cu un coniecel (nu rezistai unei sticle suple de jinars de Jidvei, ce sa fac).

    Reply ↓
  2. costachel Post author05/08/2011 at 13:00

    Congelate, din pacate (scuze pentru rima involuntara) 🙂

    Reply ↓
  3. Maria 11/11/2011 at 09:45

    Au ieşit nemaipomenite. Sosul e grozav. Merci mult pentru reţetă!

    Reply ↓
  4. costachel Post author11/11/2011 at 09:52

    Cu tare multă plăcere! 🙂

    Reply ↓
  5. tatiana 17/01/2012 at 21:38

    in titlu e promisa niste costita care nu mai e in reteta… sau ati inlocuit-o cu pieptul (de pui?) afumat si a ramas titlul “nereperat”?

    Reply ↓
  6. costachel Post author18/01/2012 at 08:41

    … „sau altă afumătură”, deci poate fi și costiță. Cât despre pieptul afumat de pui, mai bine nu 🙂

    Reply ↓
  7. Cornel 11/06/2012 at 09:58

    Tatiana, piept de porc sau costita e acelasi lucru. Unii zic costita, altii piept dar tot acelasi lucru e. Chiar nu ai vazut prin magazine piept de porc afumat?
    In alta ordine de idei, am facut de cateva ori pastele conform retetei de mai sus si au fost foarte apreciate. Si ai mei prefera pastele cu sos ragu alla bolognese dar din cand in cand le pregatesc si altceva si nu refuza. Farfuriile goale de la final sunt cel mai apreciat “saru’ mana pentru masa tati”…
    P.S. sunt in meniul de azi aceste tagliatelle 🙂

    Reply ↓
    1. costachel Post author11/06/2012 at 10:18

      Și jumătatea mea mai bună plângea aseară după tagliatellele astea. Așa că s-ar putea ca azi să mă apuc și eu de ele 🙂

      Reply ↓
  8. Cornel 11/06/2012 at 21:11

    Aseara mi-era pofta de paste si am facut spagheti cu rosii cherry si busuioc (spagehetti pomodorini e basilico cum ar zice italianul 🙂 ). Eram convins ca le mananc eu pe toate. Ei, asi. Mai mult le-am mirosit decat mancat 🙂
    Partea buna, in afara de faptul ca sunt gustoase e ca se prepara imediat. Ajungi acasa si ti-e pofta de altceva decat ce ai prin frigider, pui mana si mergi la magazinul din coltul blocului cumperi ce ai nevoie si in max. 15 minute esti la masa.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved