• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Supă de ceapă

May 06, 2008 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete de supe 11


Da, stimați concetățeni, în cele ce urmează va fi taman vorba despre celebra „Soupe a l’oignon” a tuturor francezilor. Sigur, la fel ca în cazul multor alte rețete faimoase, există nenumărate variante, dar asta de mai jos poate fi considerată supa de ceapă clasică, pentru ca le are pe toate: și supă, și vin, și coniac (am văzut o versiune într-o carte, nu spui care, ce le omitea pe toate astea, ba sărea chiar și peste gratinajul final! Mă rog…)

15 g unt,
2 linguri de ulei de măsline,
4 cepe mari, tăiate lamele subțiri,
2-4 căței mari de usturoi (după gust), zdrobiți, plus 1 cățel întreg,
1 vârf de linguriță de zahar,
1 vârf de linguriță de cimbru uscat,
20 g făină,
1 pahar de vin alb sec,
2 l de supă limpede de pasăre sau de vită,
30 ml coniac (facultativ, și numai dacă-i bun),
6-8 felii groase de pâine prăjită,
350 g șvaițer ras.

Într-o cratiță groasă, de preferință din fontă emailată, încălziți untul și uleiul la foc mijlociu (acum sigur ca puteți folosi 60 g unt sau 3 linguri de ulei, da-i oleacă mai bun cu grăsimile amestecate, bașca untul nu se arde dacă-i amestecat cu ulei). Puneți ceapa și căliți-o 10-12 minute, până când se înmoaie și începe să devina aurie.

Adăugați usturoiul, zaharul, cimbrul și continuați călirea, la același foc mijlociu, amestecând din când în când, firește, până când ceapa devine de-a dreptul prăjită (30-35 de minute).

Presărați făina și amestecați cu grijă. Adăugați vinul, supa, dați totul în fiert, spumuiți bine, micșorați flacăra și lăsați sa fiarbă 45 de minute, moment în care adăugați facultativul coniacul.

Dați drumul grill-ului din cuptor (dacă n-aveți, încălziți cuptorul la maximum).

Frecați fiecare felie de pâine cu cățelul de usturoi rămas. Pregătiți 6-8 cești (sau boluri) și turnați supă cât să le umple pe treisferturi. Așezați deasupra o felie de pâine, presărați brânza rasa și băgați totul în cuptor, 3-4 minute în cazul grill-ului, puțin mai mult în lipsa lui, oricum, cat sa se topească șvaițerul. Serviți imediat.

Să le mai spun domnilor ca supa de ceapă este ciorba de burtă a franțujilor? Nu le mai spun.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Supă de dovleac Supă de usturoi cu crutoaneSupă de usturoi cu crutoane Supa de varzaSupă franțuzească de varză Supa chinezeascaSupă chinezească de legume și tăiței

  • ceapa, Franta, gratinare, reteta, Soupe a l'oignon, supa

11 thoughts on “Supă de ceapă”

  1. Ylva 03/07/2010 at 11:37

    Supa de ceapa e intr’adevar o minunatie,eu o gatesc constant,cu diferenta ca nu am adaugat pana acum vin sau coniac.Eu prepar o varianta mai simpla,dar e foarte gustoasa,si anume ceapa taiata julien o calesc in unt,adaug apoi boia dulce de ardei,supa de legume si las sa fiarba 40 de minute la foc mic.La final sare,piper si bineinteles crutonul gratinat (fac crutoanele cu cascaval gratinat separat deoarece nu am boluri de supa termorezistente,dar cine are le baga la cuptor ca dumneata).
    Trebuie sa spun ca multi au fost sceptici initial la supa de ceapa,dar apoi au devenit fani.^^Felicitari pentru site’ul dumitale si pentru retetele inedite pe care le oferi.

    Reply ↓
    1. Costachel 03/07/2010 at 11:46

      Multumesc frumos pentru aprecieri. Si incercati macar o data cu vin si/sau coniac, s-ar putea sa aveţi o surpriza placuta. 🙂

      Reply ↓
  2. animaloo 05/07/2010 at 13:06

    si cica piperul ar fi bine de la inceput, peste ceapa pusa la calit. dece? nu stiu. dar maestru Oliver asa sfatuia si, dupa teste, nu sfatuia rau

    Reply ↓
  3. Costachel 05/07/2010 at 13:23

    N-as crede, pentru ca aromele, eterice fiind de felul lor, isi cam iau talpasita dupa un timp, inclusiv, si mai ales, după o fierbere indelungata, ramanand doar iuteala (de aia se si recomanda piperul proaspat rasnit, si nu cel gata macinat, ca sa fie parfumul mai puternic). In schimb, se poate pune de la inceput ceva ardei iute, care la calire, pe de o parte, isi va dezvolta gustul si, pe de alta parte, va pierde din iuteala.

    Reply ↓
  4. animaloo 05/07/2010 at 15:19

    in teorie asa suna. Toma d-asta eram curios dece tanarul Jamie a tinut sa precizeze clar ca piperu merge proaspat peste ceapa calita…

    Reply ↓
  5. Costachel 05/07/2010 at 15:27

    Ca intra piperul mai bine in ceapa e clar. Dar dupa 45 de minute de fierbere… A, daca ceapa ar fi calita si pusa imediat peste niste fasole batuta, de pilda, atunci da.

    Reply ↓
  6. traian 20/10/2010 at 21:52

    Si ce vin sa servim?
    Sau la supe si ciorbe beau numai betivii…

    Reply ↓
    1. Costachel 21/10/2010 at 08:07

      Uite, francezii (ma rog, unii dintre ei) zic pe alb Riesling Alsacian sau Vin d’Arbois, iar pe rosu Beaujolais. Ia sa vad eu betivan care bea asa ceva la supa de ceapa 😀

      Reply ↓
  7. Moma 12/01/2011 at 13:43

    Un alb sec si crud sau un rosu asemeanator… Merge sigur bojole’-u’ . Da’ intra in deschidere o tarie, sa dai in cap la pancreas ca sa nu aiba timp sa se dumireasca de atita greutate ce-i pogoara pe git la vale, spre prelucrare…

    Reply ↓
  8. Costachel 12/01/2011 at 14:10

    Asa-i trebuie, ce tot atata dumireala? 😀

    Reply ↓
  9. z 29/04/2011 at 08:10

    monsericilor, din cate-mi aduc eu aminte, asta-i zama de potroace a frantuzului. intai zama, si-apoi ne mai dregem una si cu alcoolice (in baza principiului ‘muscatura de sarpe cu piele de sarpe se trateaza’).

    oricum, asta-i de ceva vreme una din retetele mele favorite de zama din (mai) nimic. vin si ceapa se gasesc intotdeauna. coniacul nu-mi place, drept pentru care n-am in casa, nici bun, nici rau… nu pun, carevasazica.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved