Ei, da, au și chinezii supele lor, care sunt însă mai puțin cunoscute decât, sa zicem, pachețelele de primăvară sau puiul dulce-acrișor. Și e normal, pentru că mare diferență fata de zemurile existente în restul lumii nu prea e, doar sos de soia în loc de sare și vreo doua-trei ingrediente specifice, precum ghimbirul. Cu toate acestea, parfumul este interesant și ar fi fost păcat să omitem din marea gastronomie chinezească acest sector deloc de neglijat.
Pentru 6 persoane trebuie sa ne dotam cu
1,2 l de supă de legume (dacă e să fie de post) sau de pasare, strecurata, 1 cățel de usturoi, puțin zdrobit, 1 bucata de rădăcină de ghimbir proaspătă, tăiată julienne (sau 1 linguriță de ghimbir praf, da’ nu-i chiar tot aia), 2 linguri de sos de soia, 1 lingura de oțet de mere, 85 g de ciuperci, mărunțite, 2 cepe verzi mari, tocate, 45 g de fidea sau de tăiței chinezești, 170 g de varză (chinezească, pe tsai, dacă se poate, dacă nu, varza nouă) tocată,
câteva frunze de coriandru (dacă nu găsiți, puteți folosi pătrunjel).
Turnați supa într-o cratiță. Adăugați usturoiul, ghimbirul, sosul de soia și oțetul. Când începe să fiarbă, micșorați focul la maximum, puneți capacul și lăsați totul sa fiarbă 10 minute.
Scoateți cățelul de usturoi și aruncați-l. Adăugați ciupercile, ceapa și lăsați să mai fiarbă, fără capac, încă 5 minute, socotite din momentul în care supa reîncepe sa clocotească. Puneți tăițeii și varza, mai fierbeți încă 4-5 minute (sau până când pastele sunt gata).
Presărați frunzele de coriandru, mai lăsați supa să fiarbă 1 minut și serviți-o fierbinte.