Vine acușica o excelentă supă de usturoi, numai bună pentru zilele friguroase. E și ieftină și nici la cine știe ce cumpărături nu va trimite. Ce mai la deal la vale, merită încercată!
Pentru 6 persoane nu va trebuie decât
10 căței mari (da’ mari!) de usturoi, 1,5 l de supă de pasăre, 1 lingura de amidon alimentar de porumb (numai dacă vreți), 3 linguri de ulei, 50 g unt, 12 felii de pâine, sare și piper.
Încingeți uleiul într-o oală. Zdrobiți usturoiul, căliți-l puțin, la foc moale, amestecând și ținând cont că nu trebuie să-și schimbe culoarea. Stingeți cu supa caldă, puneți capacul și lăsați sa fiarbă, la același foc moale, timp de 20 de minute.
În timpul asta, dacă vreți o supă de usturoi cremoasă, dizolvați amidonul (merge și cu făină, nu zic nu, da parcă-i mai bine cu amidon) într-un păhărel cu apă. Vărsați amestecul în supă și mai fierbeți încă 5 minute (puțin mai mult în cazul făinii), amestecând tot timpul.
La final gustați, reglați de sare și piper, și cu asta basta, se cheamă că am făcut o supă de usturoi. Cât despre crutoanele adiacente, tăiați feliile de pâine cubulețe, apoi rumeniți-le ușor în unt.
În momentul servirii, filtrați supa (ca să scăpați de usturoi), turnați-o în farfurii, presărați crutoanele și pofta bună. Iar ca variante, puteți să dregeți supa cu nițică smântână, iar pentru prospețime firește că niște pătrunjel tocat (sau poate niște arpagic verde) n-are ce să strice.
A, și dacă țineți post, firește că puteți înlocui supa de pasăre cu una de legume, iar untul cu ulei sau margarină. Nu va fi chiar tot aia, dar tot supă de usturoi cu crutoane se va chema.