Dacă ați ajuns cumva aici cautând varianta „de slăbit” a supei de varză, îmi cer scuze de la bun început: în niciun caz nu veți găsi așa ceva în cele ce urmează (ba chiar dimpotrivă, aș putea spune). Pentru că mai la vale sosește adevărata „soupe aux choux”, cea pe care cinefilii și-o reamintesc, poate, ca personaj (aproape) principal în faimosul film cu Louis de Funès din 1981. Iar dintre multiplele variante în care poate să apară pe masă această veche rețetă țărănească, am ales-o pe cea propusa de marele Paul Bocuse (dacă ați uitat, vă reamintesc: e considerat cel mai mare bucătar al secolului XX). Și, cu un ultim gând bun pentru cei care spun că „vai ce grasă e bucătăria românească”, ia să vedem noi ce-i cu aceasta veche și rustică perlă a gastronomiei franceze.
Ca să umpleți o oala civilizată aveți nevoie de
1 varză albă (cea cu frunzele mai răsfirate și de un verde intens e mai frumoasa, dar nu-i obligatoriu), 5 cartofi, 3 morcovi, 2 napi, 2 fire groase de praz, 1 ceapă mare, 400 g slănină neafumată (din cea care mai are vinișoare de carne prin ea), 1 cuisor (singular foarte discutabil, dar n-avem timp acuma!), 1 lingură de untură, 3 l apă, sare mare, piper alb boabe, 6 felii de pâine neagră
plus, facultativ,
ceva brânză rasă (un cașcaval va fi, probabil), maghiran.
Puneți slana la fiert în apa rece, spumuiți-o și lăsați-o să fiarbă 10 minute.
În timpul asta curățați varza, spălați-o, tăiați-o în 4, opăriți-o 5 minute în apa clocotită (operațiune care o face mai ușor de digerat) și lăsați-o la scurs.
Curățați legumele (adică morcovii, cartofii, prazul, ceapa și napii) și tăiați-le bucăți mari, cu excepția cepei, pe care vă veți mulțumi să o înțepați cu firul de cuișoare. Puneți-le pe toate (minus cartofii) la fiert, împreună cu untura.
Sărați, piperați (nu râșniți, lăsați boabele în pace) și, din momentul în care a început să clocotească din nou, lăsați supa să fiarbă 45 de minute, acoperită și la foc mic. Cu 20 de minute înainte de scurgerea intervalului, adăugați și cartofii.
Pentru servirea tradițională, puneți feliile de pâine pe fundul farfuriei, presărați facultativul maghiran, turnați supa deasupra și și la final adăugați, dacă vreți, și brânza rasă.
Recunosc, am pus pâinea alături, în coș, nu în farfurie. Iar cum napi n-am găsit, i-am înlocuit cu două rădăcini de păstârnac, căpătând astfel senzația că am și românizat supa de varză oleacă. A, nici untura n-am pus, că n-am avut. Dar firește că variantele nu se opresc aici.
Placut regim, as zice 😀 Altminteri napul este inca un exemplu de leguma (alaturi de sparanghel, anghinare si altele) care ar putea creste foarte bine pe la noi, dar preferam importuri scumpe. Asta e!
Chiar de napi vroiam sa te intreb!!! Eu zic ca o sa incerc sa tin regim cu supa asta o data!
Placut regim, as zice 😀 Altminteri napul este inca un exemplu de leguma (alaturi de sparanghel, anghinare si altele) care ar putea creste foarte bine pe la noi, dar preferam importuri scumpe. Asta e!
Am un amic bun care il cunoaste pe Paul Bocuse… L-a invitat acasa si i-a gatit. 🙂
Sper ca iti dai seama ca trebuie sa-mi dai detalii… Ca asa, pe comentarii, pur si simplu nu cred, trebuie sa te privesc in ochi 🙂
Paul amicului, nu invers, ca sa fim bine-ntelesi… 🙂
Aveam o banuiala… 😀
Am pregatit cotletul de mistreatza, numai fereastra sa o tai spre dragul nostru oras este de abia in 22 ianuarie… De abia astept.
Cat despre mistret, astept asadar Unirea (mica) 🙂
Faina reteta, in poza eu vad varza creata, din aia nu prea gasesc, mama ei. Si tocmai am facut altele ca m-ar manca o adaptare cu varza murata 🙂
Asta e, nu pot decat sa va invit la o iahnie de fasole, ca frantuzisme inca nu avem, cu prima ocaziune insa …
Sanatate!
nu sunt eu prea mare fan supe,ciorbe,da’imi place ideea,mai putin slana fiarta,da’romanii sunt imaginativi .
@aphextwinz: ca bine zici, varza creata, imi scapa denumirea cand am scris 🙂
@pansy: sigur, si o transforma repede in supa de varza tipic romaneasca 😀
@aphextwinz am vazut eu sambata varza creata la Salajean in piata! dau ponturi pentru doritori!
eu am la tara o mica cultura de napi. dar nu prea stiu in ce sa-i integrez (in absolut nu, ca mirosul urinei nu ma atrage :D)
pai pe la francezi sunt sute de retete cu napi, cred ca maestrul coschel mai gaseste cateva apetisante, daca te oferi sa furnizezi napi!
Gata, ma apuc de cercetat 🙂