Că morcovii și portocalele trăiesc întotdeauna o frumoasă poveste de dragoste atunci când se-ntâlnesc în oală (salatieră, farfurie etc.) v-am mai demonstrat în câteva rânduri. Astăzi însă vă propun o variantă nouă, și anume să le mărităm într-o supă (deși unii, luând în calcul faptul că portocalele au acreala lor, ar putea să-i zică ciorbă). Drept pentru care urmaează o supă-cremă de morcovi și portocale, ceva mai neobișnuită, dar foc de gustoasă și care prezintă două mari avantaje: se poate face în absolut orice sezon, iar pârdalnica de făină, care nu rareori atentează la stomacurile noastre, nu apare pe nicăieri.
500 g morcovi, 300 ml suc de portocale (proaspăt stors, de preferință), 500 ml supă limpede de pui (poate și mai mult), 1-2 cartofi (cam 150 g, să zicem), 1 fir de praz, 1/2 linguriță coriandru boabe (pisat sau măcinat), 1 vârf cuțit de chimen pisat, 1 foaie de dafin, 2 linguri de ulei, sare și piper,
puțin pătrunjel (sau coriandru), pentru presărat deasupra.
Curățați cartofii, prazul și morcovii, tăiați-i pe primii cuburi, iar pe cei din urmă rondele groase.
Încingeți uleiul în oală, căliți un pic (vreo 5 minute) prazul și morcovii amestecând des. Când prazul începe să se înmoaie, adăugați cartofii, coriandrul și chimenul, apoi stingeți cu sucul de portocale și cu supa. Dați în clocot, adăugați, în fine, foaia de dafin, micșorați focul, puneți capacul și lăsați supa să fiarbă vreo 40-45 de minute.
Lăsați-o să se răcorească, apoi transformați-i în cremă prin ce metodă vă e mai la îndemână: pasați-o, puneți-o în blender etc.
Puneți proaspăt obținuta supă-cremă și portocale din nou în oală. Încălziți-o, adăugați încă puțină supă de pui dacă vi se pare prea groasă.
Turnați-o în farfurii, presărați deasupra ceva pătrunjel tocat și serviți.
A, și firește că, dacă vă apucă dorul de o supă-cremă de morcovi și portocale în post, atunci firește că puteți înlocui supa de pui cu una de legume.