• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Sufleu de mere cu vin

Mar 12, 2012 costachel Rețete, Rețete de dulciuri 0


Ce poate să facă un fan al dulciurilor pe bază de mere, care în același timp nu se dă în vânt după sufleuri, dar ar cam vrea să se împace cu ele? V-ați prins, e cazul meu, iar răspunsul la întrebare îl constituie rețeta ce urmează mai la vale. Nu zic acuma că n-am să mai pot trăi, de azi înainte, fără măcar un sufleu pe săptămână, ci doar că desertul ăsta e unul cât se poate de gustos și de interesant, bașca simplu de făcut. Drept pentru care mă grăbesc să vi-l recomand și dumneavoastră.

1 kg de mere,
1 l de lapte,
50 g unt,
8 linguri de zahăr praf (cu aproximație, depinde și de gust, și de cât de dulci sunt merele),
1 plic de zahăr vanilat,
125 g griș,
1 pahar de vin alb,
zeama de la 1 lămâie,
50 g stafide,
4 ouă,
1 vârf de cuțit de sare,
zahăr și scorțișoară, pentru presărat deasupra, la final.

Mai întâi, desigur, pregătirile preliminare: puneți stafidele la înmuiat, separați gălbenușurile de albușuri, curățați merele, mărunțiți-le și stropiți-le cu puțină zeamă de lămâie, să nu se înnegrească.

Amestecați într-un cratiță laptele, sarea, untul topit, 4 linguri de zahăr, zahărul vanilat și grișul. Puneți vasul pe foc mic și aduceți încet amestecul la temperatura de fierbere, amestecând (vreo 10 minute ar trebui să dureze etapa). Când apar primele clocote, stingeți focul și lăsați compoziția să se răcorească.

Amestecați într-un castron merele cu restul de zeamă de lămâie, vinul, restul de zahăr, stafidele înmuiate și bine scurse.

Bateți năprasnic albușurile, adăugați-le în compoziția de mere, omogenizând cu multă grijă (mișcări de sus în jos), iar gălbenușurile amestecați-le bine de tot în lapte. Combinați, în fine, cele două componente al sufleului nostru, până ce una sunt.

Ungeți o formă cu unt și turnați compoziția (trebuie să ajungă cel mult până la jumătatea înălțimii). Băgați vasul în cuptorul încins dinainte la 180ºC și coaceți timp de 40 de minute, fără să deschideți, sub niciun pretext, ușa cuptorului.

Când a crescut și s-a rumenit frumos, scoateți-l și serviți-l, presărat cu zahăr și scorțișoară.

Ceva variante? Păi firește că ați putea parfuma compoziția cu diverse arome (poate rom, poate scorțișoară, poate un plus de vanilie…), după cum cred că vă dați seama că nu va fi chiar același sufleu dacă folosiți o dată Riesling, o dată Tămâioasă… Cât despre textura sufleului, rămân valabile sfaturile pe care vi le-am dat la prăjitura de mere cu griș: dacă le dați prin răzătoare, veți obține o pastă, dacă le tocați un pic mai mare, textura va fi mai grunjoasă. Chestie de gust…

Cât despre vinul din pahare, aș zice că merge un alb mai parfumat, dar nu excesiv de dulce, ci proaspăt și vioi. Acuma, că o fi Muscat, Tămâioasă sau altceva, dumneavoastră decideți.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Castronele cu mere și grepfrut Plăcințele cu mere și scorțișoară Savarină de mere și morcovi Tartă cu mere

  • gris, lapte, mere, oua, stafide, sufleu, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved