Între noi fie vorba, nu-s extraordinar de sigur că excelentul desert care urmează e chiar o savarină (deși drojdie are, în forma respectivă se face…). Dar, în fine, cred că sunteți de acord cu mine că asta contează prea puțin, esențial este că mai la vale urmează un dulce simplu, ieftin și absolut delicios, care pe deasupra mai are și o formă de prezentare cât se poate de simpatică și de apetisantă. Așa că ia să trecem noi mai bine la treabă, să vedem mai exact despre ce-i vorba.
250 g mere, 250 g morcovi, 350 g zahăr, 450 g făină, 1 pliculeț de drojdie uscată, 4 ouă, 3 linguri de ulei,
zeama de la 1/2 lămâie, 150 g zahăr pudră, 200 g alune de pădure, prăjite și tocate, scorțișoară (după gust) unt pentru uns forma.
Curățați mai întâi merele și morcovii, dați-le pe răzătoarea fină, puneți-le într-un castron, presărați scorțișoara și 2 linguri de zahăr, stropiți cu zeama de lămâie, amestecați, acoperiți cu folie alimentară și lăsați-le în pace jumătate de oră, să capete aromă și să-și lase zeama.
Bateți ouăle cu zahărul rămas, adăugați, puțin câte puțin, făina și drojdia, alunele și uleiul, până când obțineți o compoziție omogenă.
Stoarceți bine merele și morcovii (păstrați 200 ml de zeamă) și adăugați și amestecul ăsta în aluat, amestecând cu grijă.
Vărsați totul într-o formă mare de savarină (din cea cu gaură în mijloc), bine unsă cu unt, pe care o băgați apoi în cuptorul încins dinainte (la 180ºC), unde trebuie să stea trei sferturi de oră.
Scoateți, lăsați să se răcorească 10 minute, răsturnați pe un grilaj (fără să scoateți forma, așteptați până devine călduță).
În timpul ăsta fierbeți sucul de mere și morcovi păstrat, împreună cu zahărul pudră, la foc moale. Când se leagă ca pentru șerbet, turnați-l peste savarină.
Turnați în pahare un vin alb dulce, proaspăt și aromat (o Tămâioasă, de pildă).