Chiar daca acest titlu oarecum derutant nu o indica prea clar, reteta care urmeaza este, totusi, cea a unui dulce, si chiar a unuia deosebit de bun. In fond si la urma urmei, tot condimente sunt si scortisoara, nucsoara, cuisoarele si celelalte prafuri folosite indeobste la dulciuri. Drept pentru care, odata lamurita aceasta problema, va mai avertizez ca aveti de muncit oleaca (dar nu cine stie ce), insa rezultatul rasplateste pe deplin orice efort.
Ce-avem nevoie pentru 4 persoane? Pai pentru aluat de 300 g faina, 1 ou, 3 linguri de ulei de masline, 1 varf de cutit de sare, iar pentru crema de 80 g unt, 2 galbenusuri, 200 g smantana proaspata, 1 lingura cu varf de zahar, coaja rasa de la 1 lamaie, 2 linguri cu varf de pesmet, fin cernut, cate un varf de cutit de scortisoara, nucsoara si cuisoare, 5 smochine uscate, 50 g stafide, 50 g miez de nuca, 100 g curmale uscate, zahar pudra.
Puneti intr-un castron faina, oul, uleiul, sare si 120 ml apa calduta, framantati totul 5 minute si lasati aluatul sa se linisteasca, la rece, 1 ora. In timpul asta frecati untul moale cu zaharul, pana obtineti un amestec spumos, adaugati galbenusurile, smantana, coaja de lamaie si condimentele. Puneti in mixer stafidele inmuiate cu smochinele taiate bucatele, curmalele curatate de samburi si coaja, nucile, pesmetul si mixati pana obtineti o tocatura nu prea fina. Adaugati-o la crema preparata si amestecati usor.
Impartiti aluatul in doua, puneti jumatate la congelator pentru cand i-o veni vremea (poate mai faceti strudel si altadata, nu?) iar cealalta jumatate intindeti-o intr-o foaie subtire si cat se poate de dreptunghiulara. Ungeti-o uniform cu crema preparata, rulati strudelul (pe lung) si puneti-l in cuptorul incalzit, la foc potrivit, unde trebuie sa stea vreo 25 de minute (pana se coace aluatul, ce mai!). Scoateti, presarati-l cu zahar pudra si serviti-l caldut sau rece, taiat in felii.
Vinul? Unul dulce care sa va placa dumneavoastra. Daca ati avut norocul chior sa dati peste o Busuioaca de Bohotin adevarata, e perfect, daca nu, beti ce aveti sau ce gasiti.
N-ati gasit smochine sau curmale? Dar caisele uscate (ca sa dau un singur exemplu) ce au?