Sunt ferm convins că, încă din titlu, ați dedus că urmează un desert ceva mai dichisit. Dar să știți că nu-s deloc greu de făcut aceste clătite de mango cu cremă de căpșuni și, zic eu, chiar ar trebui încercate măcar o dată. Desigur, dacă ajungeți la concluzia că merită și comesenii așa o bunătate!
Necesarul? Păi mai întâi o să facem cremă, pentru care aveți nevoie de
400 g căpșuni, 2 ouă, 100 g zahăr (sau după gust), 250 ml lapte călduț, 1 plic de zahăr vanilat, 1 păhărel de coniac, 1 linguriță coajă rasă de lămâie.
Separați albușurile de gălbenușuri. Bateți gălbenușurile cu zahărul, într-o crăticioară, până se albesc. Adăugați laptele parfumat cu vanilia. Puneți crăticioara pe foc mic și amestecați non-stop, până ce începe compoziția să se îngroașe (nu trebuie să fiarbă!). Luați-o de pe foc și lăsați-o să se răcorească, amestecând din când în când.
Mixați căpșunile, curățate și spălate, împreună cu coniacul și coaja de lămâie. Când ați obținut o compoziție netedă, amestecați-o cu crema de gălbenușuri și lapte.
În fine, bateți albușurile spumă tare și incorporați-le delicat (mișcări ușoare, de sus în jos) în cremă. Puneți totul la frigider, să mediteze vreo două ore la dificultățile vieții.
Vine la rând și aluatul, adică:
300 g făină, 3 ouă mari,
circa 1/2 l lapte (știți cum să reglați grosimea compoziției, nu insist), 1 vârf de cuțit de sare, 1 păhărel de coniac (sau rom bun, după gust), 1 mango mic, bine copt, 100 g stafide, zeamă de lămâie, ulei pentru prăjit (preferabil de arahide).
Puneți la înmuiat stafidele, măcar vreo 20 de minute, într-un vas cu apă călduță. Curățați mango-ul și tocați-l cât de mărunt puteți (dar din cuțit, adică trebuie să obțineți bucățele cât de mici, nu pastă). Stropiți-l cu zeamă de lămâie.
Bateți ouăle cu făina, adăugați laptele și sarea. Turnați și coniacul (romul). Incorporați tocătură de mango și stafidele înmuiate, bine scurse.
Lăsați aluatul să se odihnească în frigider 1/2 de oră.
Ungeți o tigaie cu ulei și prăjiți clătitele (într-o tigaie cu diametrul de 20 cm o să obțineți cam 6-7 clătite).
Scoateți crema de căpșuni din frigider, ungeți clătitele cu ea și împăturiți-le.
Ei, se cheamă că am ajuns la decor, pentru care vă propun
8 căpșuni (sau mai multe),
câteva fire de mentă proaspătă, zahăr pudră, după bunul plac.
Presărați clătitele cu zahăr pudră și decorați-le cu frunzulițele de mentă și sferturi de căpșuni.
Despre variante nu cred că are rost să vorbesc prea mult, pentru că e clar că puteți și alte fructe, și alte arome. Cât despre vin, apoi acum e momentul să vedem cum stau producătorii noștri la capitolul Muscat ori Tămâioasă, versiune dulce.
Vaaaai ce tare este reteta. Sunt cam multe ingrediente in joc dar daca zici ca merita…
In weekend cred ca ma apuc si eu de treaba.
Cate oua se pun la crema?
2, scuze, am corectat și mulțumesc frumos 🙂
Eu multumesc 🙂