• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Musaca de cartofi piure cu ciuperci și praz

Mar 06, 2011 costachel Mâncăruri cu cartofi, Mâncăruri cu praz, Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete cu legume, Rețete ovo-lacto-vegetariene 0


Musaca de cartofi cu ciuperci si praz

Nu, nu-i chiar de post această musaca de cartofi cu ciuperci plus praz (și nu doar smântâna din poză e de vină!). Dar presupun c-ar putea fi adaptată, prin înlocuirea untului cu ulei, respectiv margarină, iar tocătura ar putea fi, la o adică, legată cu făină în loc de ou. Nu știu, n-am încercat, așa că n-aș putea nicidecum băga mâna în foc. Tot ce vă pot spune cu maximă siguranță este că urmează mai la vale o rețetă foc de simpatică, ușoară și delicată, numai bună în orice moment. Cu un mic bonus, firește, pentru ovo-lacto-vegetarieni.

Ce ne trebuie?

1 1/2 kg cartofi (din cei albi, făinoși, nu roz),
cam 700 g ciuperci (preferabil, firește, de pădure),
3 fire mari de praz,
1/2 căpățână de usturoi,
1 păhărel de vin alb sec,
500 g roșii
(sau echivalentul divers conservat),
100 g unt,
5 ouă, 400 g smântână,
50 g cașcaval ras,
mărar, pătrunjel,
sare, piper.

Începem, firește, cu munca de jos, curățând și spălând toată marfa (de la praz trebuie să păstrați doar partea albă și cea verde deschis, frunzele puneți-le deoparte pentru vreun borș). Puneți prazul, ciupercile și usturoiul, tocate cât de mărunt (dar din cuțit, nu la mașină), la călit în 50 g unt. Când încep să se înmoaie, stingeți cu vinul, puneți capacul și lăsați să fiarbă până ce scade zeama aproape de tot. În momentul ăla descoperiți, măriți focul și continuați călirea, amestecând non-stop, până scade zeama de tot și umplutura noastră s-a rumenit ușor. Răsturnați-o într-un castron și așteptați să se răcorească, după care frecați-o cu 2 ouă, verdeața tocată mărunt și nu uitați s-o reglați de sare și piper.

În paralel, tăiați cartofii cuburi și puneți-i la fiert în apă cu sare. Când au fiert, scurgeți-i bine și transformați-i în piure, adăugând restul de unt și, când s-au mai răcorit, 2 ouă bătute. Frecați până la omogenizare perfectă adăugând, dacă vreți, și puțină nucșoară rasă.

Ungeți o tavă (cu pereții mai înalți) cu unt, puneți un strat de cartofi, umplutură, iar cartofi și tot așa până terminați toată marfa, deasupra trebuind sa fie, firește, cartofi (numărul straturilor depinde, evident, de dimensiunile tăvii). Bateți ultimul ou cu 2-3 linguri de smântână, turnați amestecul ăsta deasupra, presărați uniform cașcavalul ras și băgați musacaua astfel dichisită în cuptorul încins dinainte (la 200ºC), unde trebuie să stea cam 30 de minute (sau până se rumenește frumos).

Serviți musacaua caldă, punând la îndemâna comesenilor și restul de smântână.

Variante? Păi firește că, dacă nu-i sezon de praz, o să-l înlocuiți cu ceapă (uscată sau verde). S-ar putea, dacă nu vă interesează postul, să vă aduceți aminte cât de bine se împacă ciupercile cu costița afumată și atunci veți strecura puțină (rumenită separat) în umplutură. Sau poate nu vă surâde ideea de piure și veți face o musaca de cartofi tradițională. În fine, aș mai putea continua, dar sper că v-ați dat seama de extrema versatilitate a musacalei noastre.

Cât despre vinul pentru a noastră musaca de cartofi cu ciuperci, el trebuie să fie alb, sec și grațios. În rest, că o fi vreo Fetească Albă (sau poate Regală) mai nordică, eventual Șarbă, poate vreun Sauvignon Blanc mai timid (și așa mai departe) contează mai puțin, fiindcă, după cum știm deja, cartofii-s foarte primitori și nu prea fac mofturi.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Musaca de cartofi piureMusaca de cartofi piure Pilaf de ciuperci cu morcovi si prazPilaf de ciuperci cu morcovi și praz Plăcintă cu prazPlăcintă cu praz Supa crema de praz si cartofiVichyssoise, sau despre supe-cremă de praz și cartofi

  • cartofi, ciuperci, cuptor, musaca, oua, piure, praz, smantana

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved