Nu știu care-i părerea dumneavoastră, dar mie spanacul îmi place cel mai mult crud, în salate, să simt și eu că a venit primăvara. Iar dacă v-ați plictisit (ori n-aveți chef) de amestecătura tradițională de frunze, bine condimentată cu ulei și zeamă de lămâie, m-am gândit că o soluție numai bună o reprezintă această salată de primăvară, oleacă mai consistentă, dar tot proaspătă ca o gradină.
Pentru (ați ghicit!) 4 persoane, aveți nevoie de
1 salată verde, 200 g de frunze (cât mai tinere) de spanac, 1 castravete de seră (sau echivalentul în castraveciori, când apar), 100 g măsline, 80 g de cașcaval de oaie (dar puteți încerca și cu telemea, va explic eu mai încolo), 1 pahar de iaurt, 1 cățel (mare!) de usturoi, 2 linguri de ulei (extravirgin) de măsline, sare și piper.
Curățați și spălați bine salata și spanacul. Spălați și castravetele, eliminați-i extremitățile și, de preferință fără a-l curăța de coajă, tăiați-l în felii foarte subțiri. Presărați-le cu sare și lăsați-le să se odihnească, până când e gata sosul.
Curățați usturoiul și transformați-l într-o pastă. Amestecați-l bine cu iaurtul și uleiul, sărați și piperați.
Într-o salatiera puneți salata verde, spanacul, feliuțele de castravete scurse și uscate și măslinele. Turnați sosul și presărați deasupra cașcavalul tăiat foițe subțiri (cu cuțitul special de curățat legume).
Dacă ați ales telemeaua (care trebuie sa fie tot de oaie, firește!), e mai frumos s-o tăiați cubulețe mici dar, dacă o s-o radeți prin răzătoarea cu gauri mari, desigur că gustul n-o să sufere prea mult. Vreți să o decorați cu sferturi de ou ca să fie și mai atractivă? Sunteți invitații mei!
Ei, la această salată de primăvară care miroase a Mediterana de te trăsnește, n-avem alta soluție decât sa bem un vin alb, sec, dar nu prea ușor, că nu ne lasă usturoiul. Așa că la un Riesling m-aș gândi prima oară.