O rețetă clasică de salată estivală, numai bună pentru zilele călduroase (că doar nu-i inventată la Oslo). Și, ca orice rețetă celebră, a fost și ea maltratată, așa că e bine de știut, mai ales prin bucătăriile unor restaurante, că salata niçoise nu conține niciodată orez, ci doar crudități (ardeii grași sunt absolut obligatorii), ouă, hamsii (anchois), eventual cartofi, iar uleiul trebuie să fie de măsline. Altminteri, firește că variantele sunt nenumărate, dar m-am gândit să vă propun versiunea de mai la vale, că asta mi se pare mie mai bună și mai lesne de făcut.
Pentru 4 persoane aveți nevoie de
300 g castraveți, 4 roșii, 2 cartofi, 1 salată verde, 50 g fileuri de anchois, 50 g măsline, 1 ardei gras roșu, 1 ardei gras verde, 4 ouă, 1 legătură de arpagic verde,
iar pentru sos adăugați dumneavoastră
100 ml ulei de măsline,
zeama de la 1 lămâie mare, sare și piper.
Fierbeți cartofii (necurățați) în apa sărată. Dați-le jos coaja și tăiați-i cubulețe. Curățați, spălați bine toate legumele și tăiați-le: roșiile sferturi, castraveții rondele, iar ardeii fâșii subțiri. Scoateți sâmburii măslinelor și scurgeți bine fileurile de anchois. Fierbeți ouăle tari. Curățați-le de coajă și tăiați-le sferturi.
Puneți toate ingredientele sosului într-un borcan cu filet, strângeți bine capacul și agitați strașnic.
Împărțiți frunzele de salată pe 4 farfurii, puneți deasupra ardeii, măslinele, castraveții, cartofii, peștele, decorați cu ouă și roșii. Presărați arpagicul verde tocat mărunt, turnați deasupra sosul și serviți imediat.
Variante? Sigur că sunt, și încă multe, însă cea mai importantă mi se pare aia în care hamsia (care nu prea place la toată lumea) e înlocuită cu bucățele de ton, însă o să vă trebuiască măcar 100 g. Iar dacă nu găsiți arpagic verde, tăiați și dumneavoastră una-două cepe verzi, cât de mărunt puteți.
Vinul? Alb, ușor și sec scrie pe salata niçoise. Dacă folosiți hamsii, Aligoté as zice eu, dacă optați pentru ton, atunci parcă ar merge și-un Riesling Italian. Dar nu-i o mâncare prea pretențioasă, așa că aveți o rază de acțiune suficient de mare.