• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Salata niçoise

Jul 30, 2009 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete celebre, Rețete cu legume, Rețete cu pește, Rețete de salate, Salate de cartofi, Salate de pește 1


Salata nicoise

O rețetă clasică de salată estivală, numai bună pentru zilele călduroase (că doar nu-i inventată la Oslo). Și, ca orice rețetă celebră, a fost și ea maltratată, așa că e bine de știut, mai ales prin bucătăriile unor restaurante, că salata niçoise nu conține niciodată orez, ci doar crudități (ardeii grași sunt absolut obligatorii), ouă, hamsii (anchois), eventual cartofi, iar uleiul trebuie să fie de măsline. Altminteri, firește că variantele sunt nenumărate, dar m-am gândit să vă propun versiunea de mai la vale, că asta mi se pare mie mai bună și mai lesne de făcut.

Pentru 4 persoane aveți nevoie de

300 g castraveți,
4 roșii,
2 cartofi,
1 salată verde,
50 g fileuri de anchois,
50 g măsline,
1 ardei gras roșu,
1 ardei gras verde,
4 ouă,
1 legătură de arpagic verde,

iar pentru sos adăugați dumneavoastră

100 ml ulei de măsline,
zeama de la 1 lămâie mare,
sare și piper.

Fierbeți cartofii (necurățați) în apa sărată. Dați-le jos coaja și tăiați-i cubulețe. Curățați, spălați bine toate legumele și tăiați-le: roșiile sferturi, castraveții rondele, iar ardeii fâșii subțiri. Scoateți sâmburii măslinelor și scurgeți bine fileurile de anchois. Fierbeți ouăle tari. Curățați-le de coajă și tăiați-le sferturi.

Puneți toate ingredientele sosului într-un borcan cu filet, strângeți bine capacul și agitați strașnic.

Împărțiți frunzele de salată pe 4 farfurii, puneți deasupra ardeii, măslinele, castraveții, cartofii, peștele, decorați cu ouă și roșii. Presărați arpagicul verde tocat mărunt, turnați deasupra sosul și serviți imediat.

Variante? Sigur că sunt, și încă multe, însă cea mai importantă mi se pare aia în care hamsia (care nu prea place la toată lumea) e înlocuită cu bucățele de ton, însă o să vă trebuiască măcar 100 g. Iar dacă nu găsiți arpagic verde, tăiați și dumneavoastră una-două cepe verzi, cât de mărunt puteți.

Vinul? Alb, ușor și sec scrie pe salata niçoise. Dacă folosiți hamsii, Aligoté as zice eu, dacă optați pentru ton, atunci parcă ar merge și-un Riesling Italian. Dar nu-i o mâncare prea pretențioasă, așa că aveți o rază de acțiune suficient de mare.

S-ar putea să vă intereseze și:

Salată italiană de cartofi Salata de cartofiSalată de cartofi (de toamnă) Salata de cartofi cu sunca presataSalată de cartofi cu șuncă presată, castraveți murați și maioneză Salată de pește afumat (cu cartofi)

  • aperitiv, ardei, cartofi, castraveti, hamsii, masline, oua, peste, rosii, salata, salata de cartofi, ton

One thought on “Salata niçoise”

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved