O salată foarte uşoară, spectaculoasă şi foarte lesne de făcut. O idee excelentă atât pentru zilele de post, dar și pentru începutul unei mese într-o zi când afară căldura îşi face de cap. Trebuie să staţi puţin lângă aragaz, dar asta e, nimic bun nu se obţine fără sacrificii.
Pentru 6 persoane nu vă trebuie decât
1 1/4 kg morcovi, 3 portocale, 1 căţel mare de usturoi, 1 linguriţă de chimen, 1 linguriţă de scorţişoară, 3 linguri de ulei de măsline, 1 lămâie, sare, pătrunjel verde.
Curăţaţi morcovii, tăiaţi-i în felii cât mai fine şi fierbeţi-i 10 minute în apă sărată, împreună cu usturoiul, chimenul şi scorţişoara. Lăsaţi-i să se răcească.
În acest timp curăţaţi portocalele, desfaceţi-le în felii şi debarasaţi-le de pieliţa albă, deasupra unui castronel, ca să nu se risipească inutil zeama (dacă e greu, ţineţi-le puţin la frigider; pieliţa se va întări şi vă va veni mai uşor).
Tapetaţi 6 cupe individuale cu portocalele, puneţi morcovii la mijloc şi stropiţi totul cu un sos făcut cu uleiul, zeama lămâii şi zeama cursă din portocale în castronel. Presăraţi şi pătrunjelul tocat mărunt, puneţi la frigider şi, în momentul când vă vin oaspeţii, serviţi.
Un vin uşurel, delicat şi profund citric, precum australianul cupaj de Semillon şi Chardonnay de la Lindemans, va completa cum nu se poate mai bine aperitivul nostru.