Păi dacă tot am intrat în postul Crăciunului, m-am gândit să vă recomand un aperitiv excelent. Firește, de post. O salată de anghinare cu portocale care se face repede (nu mai mult de juma’ de ora) și este extraordinar de gustoasă. Încă un argument pentru o legumă care, alături de sparanghel, este pe nedrept ignorata pe la noi.
Pentru 4 persoane e nevoie de
8 inimi de anghinare (o să fie probabil congelate sau din conservă, asta e!), 4 căței de usturoi, 2 portocale, 1 lămâie, 4 linguri de ulei de măsline, 1 pliculeț de șofran, câteva fire de coriandru (sau de pătrunjel, că și coriandrul ăsta, parca n-ar crește și pe frumoasele meleaguri ale patriei), sare și piper.
Curățați usturoiul și lăsați cățeii întregi. Încălziți uleiul într-o cratiță cu fundul gros și puneți usturoiul la călit (dar nu trebuie să prindă culoare). Adăugați zeama lămâii, șofranul și anghinarea, dacă ați găsit-o proaspătă (dacă e din conserva, puneți-o în sos ultimele 5 minute, dacă-i congelată, vedeți și dumneavoastră ce scrie pe punga).
Turnați apă cât să ajungă la jumătatea anghinarelor, sărați, piperați și lăsați să fiarbă cam 25 de minute, sau până ce anghinarea e moale și lichidul a devenit siropos.
În timpul asta curățați portocalele și tăiați-le felii subțiri (sau una felii, iar una desfaceți-o în feliuțe). Cu doua minute înainte de finalul fierberii adăugați lângă anghinare și portocalele.
Serviți salata călduță sau rece, presărată cu coriandru tăiat fâșiuțe.
Ca vin, un Chardonnay sec și delicat ar întruni, probabil, majoritatea sufragiilor.