Când vezi că scrie Vinegret te aștepți, nu-i așa, ca în virtutea vechilor relații de prietenie (nu doar gastronomică) ruso-franceze să dai peste un sos. Și, când colo, găsești o salată de sfeclă, morcovi și cartofi, asezonată, e drept cu o vinegretă combinată cu muștar. Și dacă, pentru ruși, ea este un preparat tradițional pe masa de Revelion (probabil ca să fie și ceva mai ușor pe-acolo!), în schimb pentru noi cred că poate fi o excelentă soluție de post. Ia să studiem nițel problema!
4 linguri de ulei de măsline, 2 linguri de oțet (preferabil de vin roșu), 2 lingurițe de boabe de muștar, sare, piper,
plus mărar sau pătrunjel, pentru presărat deasupra.
Spălați bine cartofii și sfecla, curățați morcovii și puneți-le pe toate la fiert, în trei oale separate (eventual și preferabil, sfecla poate fi coaptă).
Cât timp fierb, să facem și sosul, să ne luăm de-o grijă. Transformați boabele de muștar în praf (râșniți, pisați în mojar, cum vă vine mai la îndemână). Puneți uleiul, oțetul, sarea, piperul și muștarul într-un borcan cu filet (e mai simplu decât să bateți cu telul în castron), strângeți bine capacul și agitați năprasnic, până se emulsionează.
Dacă au fiert legumele (verificați!) scoateți-le, curățați ce mai e de curățat și transformați totul în cuburi, sau bastonașe; la fel și castraveții. Faceți și toaleta cepei, tăiați-o în felii subțiri.
Puneți totul într-un castron, amestecați, turnați sosul (mai agitați o dată borcanul înainte), presărați verdeața tocată mărunt și cu asta basta. Și da, o să se coloreze totul în roșu, poza de mai sus e făcută înainte de amestecare.
Bun, asta ar fi rețeta de bază, dar ar mai fi ingrediente care-și bagă uneori nasul, și în primul rând varza murată. Așa că, dacă vă place, tocați mărunt cam 150 g și adăugați în castron. Alteori mai intervin și alte legume fierte, precum țelina sau fasolea boabe. Și, desigur, dacă n-aveți chef să râșniți muștar, n-o să fie o gaură în cer dacă o să folosiți din cel normal, numai că ar fi bine să-l desfaceți mai întâi în oțet.
Ce bem? Păi cum oțetul cam alungă vinul de pe masă, iar salata e rusească, aș zice să-i onorăm pe autori și să bem o votcă în cinstea lor!
Este foarte bine daca se adauga si un borcan de boabe de mazare verde!
Iar mazărea îi mai adaugă salatei încă o culoare frumoasă în paletă 🙂