Aproape că-mi vine să zic că, la această multicoloră salată de varză albă și roșie, e mai complicat titlul decât preparația. Însă, desigur, asta contează prea puțin. Principalul e că, pe lângă faptul că-i tare simplă (și spectaculoasă), mai e și foarte bună. Drept pentru care sunt ferm convins că merită încercată măcar odată. Fie că e sau nu zi de post.
Ce-avem nevoie pentru un castronel din această salată de varză?
200 g varză albă, 200 g varză roșie, 8-10 nuci, 4 linguri de ulei (extravirgin de măsline, să zicem, dar nu-i musai), 1-2 linguri de oțet balsamic (după gust) sare.
Varza (curățată, spălată și bine uscată) trebuie tăiată în fâșiuțe cât mai fine.
Din ulei, oțet și sare, faceți o vinegretă bine emulsionată (cu furculița, cu telul, într-un borcan cu capac etc.).
Cât despre nuci, ele trebuie curățate cât mai cu grijă, să rezulte bucăți frumoase de miez.
În fine, amestecați cele două verze, stropiți cu vinegreta, decorați cu nucă și lăsați astfel obținuta salată de varză să prindă gust măcar vreo 2 minute înainte de servire. Atât.
Cât despre vin, îndoi-m-aș ca această salată de varză să poposească pe masă simplă și de sine stătătoare. Dacă totuși se întâmplă așa ceva, cei care nu cred că oțetul alungă toate vinurile propun fie un alb (sau roze) cât mai plin de fruct, fie unul mineral, să contrabalanseze și să reziste. Oricum, tânăr și vioi să fie.
Arata minunat. Si e foarte simpla de facut.