Adică fasole păstăi cu mujdei, o excelentă rețetă transhumantă de fasole verde plecată, după cum o trădează numele, din Ardeal, și ajunsă în Dobrogea laolaltă cu ciobanii, oile și câinii lor (chiar sunt curios, oare în Transilvania s-or mai fi gătind așa păstăile astea după care se înnebunesc dobrogenii?).
Pentru 4 persoane nu ne trebuie decât
1 kg de fasole păstăi (alea galbene și late sunt cele mai bune, chiar dacă în titlu am zis verde), 1 ceapă, 100 ml ulei, sare, piper, pătrunjel verde, mujdei după gust.
Curățați fasolea, puneți-o la fiert în apă aproape cât s-o acopere, cu ceapa tocată și puțin călită în ulei, sarea, piperul și pătrunjelul tocat.
La foc mic, cu cratița acoperită parțial, în mod normal păstăile vor fi gata când zeama e pe ducă. Dacă nu, luați măsurile de cuviință. Și, ca să fiți siguri, s-ar putea să vi se pară mai ușor să fierbeți fasolea separat (nu chiar de tot) și să o adăugați, împreună cu o ceașcă din apa în care a fiert, peste ceapă și celelalte, să facă doar finalul împreună.
Serviți păstăile astea cum vreți, calde sau reci, cu un mujdei baban alături (1 căpățână de usturoi, ulei, oțet, sare și piper, eventual și puțin sifon, după meremet dobrogean, ori ceva zeamă răcorită de-a păstăilor), pentru ca fiecare comesean să-și pună în farfurie cât îi place.
A, dacă vreți să puneți în cratiță, când mâncarea e aproape gata, și vreo 2 roșii, curățate de pielițe și tăiate cubulețe, treaba dumneavoastră, nu mă pot opune.
Și dacă tot am vorbit de Ardeal și de Dobrogea, am putea să turnăm în pahare o Crâmpoșie oltenească, nu?