Evident, ceea ce urmează este doar o variantă de Salată Chef, fiindcă orice bucătar din lumea asta are propria sa interpretare a acestei faimoase preparații. E drept, există oarecum o bază, constituită din 1-2 feluri de salată verde, apoi cartofi, brânză,carne și sos, însă în rest pot să apară oricând în narațiune, pe lângă ingredientele recomandate mai jos, roșii, ouă tăiate sferturi, hamsii, fâșii crocante de costiță, fasole verde fiartă, măsline și încă altele, după buna dumneavoastră plăcere. Fiindcă, nu-i așa, fiecare e Chef în bucătăria lui!
Oricum ar fi, ne trebuie un sos (să zicem o maioneză simplă, dar poate fi și vreun altul), pentru care vă trebuie
1 gălbenuș, 1 linguriță de muștar, 200 ml ulei, oțet (sau zeamă de lămâie), sare și piper.
Apoi, mai aveți nevoie de
2 piepturi de pui, 30 g unt, 1 căpățână de salată verde, 2 legături de salată de frunze (sau alt tip de salată, ori poate chiar spanac), 300 g cartofi roz, 150 g șuncă, 200 g șvaițer, 1 tulpină de țelină verde, 1 ardei gras roșu, sare și piper,
Spălați bine frunzele, lăsați-le să se scurgă. Fierbeți cartofii (cu tot cu coajă) în apă sărată, curățați-i când s-au mai răcorit. Spălați și curățați țelina și ardeiul. Prăjiți în unt carnea de pui, sărați, piperați, lăsați-o să se răcească.
Puneți frunzele într-o salatieră, ce vă rămâne tăiați fâșii. Tot fâșii tăiați și ardeiul, țelina rondele subțiri, iar cartofii, șunca, șvaițerul și puiul făceți-le cubulețe.
Puneți-le pe toate într-un castron, turnați sosul peste ele, amestecați și puneți totul în salatiera tapetată cu frunzele. Serviți imediat.
Despre variante am vorbit la început, așa că nu-mi rămâne decât să precizez că salata chef nu-i deloc mofturoasă la vin: ușor și sec să fie, alb sau chiar rosé.
Și știu că-i aproape inutil, totuși simt nevoia să mai precizez o dată: șunca e făcută din pulpa porcului (schinken), adică e jambon, cum ar spune francofonii, nu-i nici slănină, nici vreo costiță, da?