O ruladă de curcan teribil de simplă, foc de gustoasă și care se pretează la numeroase variațiuni pe aceeași temă. Cam așa aș putea să descriu, pe scurt, excelenta friptură la cuptor urmează mai la vale. Iar dacă nu credeți, vă poftesc în bucătărie, să vedem mai exact despre ce-i vorba. Așadar:
4 felii subțiri de piept de curcan (escalopuri), 4 felii subțiri de costiță (bacon, pancetta etc.), 1 mozzarella mică,
câteva frunze de salvie,
puțin vin alb sec, ulei de măsline (sau unt topit), sare și piper, pergament (hârtie de copt).
Aplatizați un pic cu pumnul feliile de carne (cât să le dați o formă). Sărați, piperați, puneți pe fiecare câte o felie de costiță și feliuțe de mozzarella. Rulați și prindeți cilindrii astfel obținuți cu scobitori.
Ungeți foliile de pergament cu ulei/unt, așezați ruladele în mijloc, stropiți cu 1 lingură de vin și puneți peste fiecare 1-2 frunze de salvie. Închideți pachetele de pergament cât mai etanș, băgați-le în cuptorul încins dinainte (210 ºC) și coaceți-le cam 15 minute.
Serviți această ruladă de curcan fierbinte, cu o garnitură după plac.
Variante? Păi nici nu cred că mai are rost să vă spun că puteți folosi și altfel de carne (dar atenție la timpii de coacere!), iar umplutura (și condimentația) poate varia după buna dumneavoastră plăcere.
Cât despre vin, la o ruladă de curcan făcută precum în varianta de mai sus, eu unul poftesc la un rozé, sau chiar și la un roșu ușor. Dar probabil că nici un alb sec mai vânjos nu s-ar face de râs. Că așa-i curcanul, cam primitor de felul lui.