• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ruladă cu mascarpone și cafea

Oct 05, 2011 costachel Rețete, Rețete de dulciuri 2


Rețeta asta de ruladă are la bază o discuție mai veche, referitoare la mascarpone, mai exact la alte posibilități de utilizare în bucătărie a acestei brânze, în afară de tiramisu. Așa că vine mai la vale o ruladă nițel cam snoabă fiindcă, pe lângă crema de mascarpone, mai e umplută și cu ganache (chit că nu știu dacă, adăugând cafea în crema cu pricina, mai pot să-i spun așa). Drept pentru care avem o ruladă foarte bună, eventualii musafiri mofturoși și cu nasul pe sus pot fi repede puși la punct, așa că mai bine trecem la treabă, nu?

Dacă tava are, cu oarecare aproximație, 26×36 cm, atunci avem nevoie, pentru aluat, de

3-4 ouă (depinde de mărime, ideea e să aibă, fără coji, cam 200 g),
30 g migdale râșnite,
120 g zahăr,
80 g făină,
20 g amidon alimentar de porumb (sau feculă),
1/2 linguriță ness granulat,
2 linguri apă caldă,
1 vârf de cuțit cafea, măcinată fin.

Pentru umplutura de cafea (hai să-i zicem, totuși, ganache!) ne mai trebuie

100 ml smântână,
60 ml cafea preparată, concentrată,
150 g ciocolată fondantă, dată pe răzătoare,

iar pentru crema de mascarpone pregătiți

300 g mascarpone,
100 g smântână pentru frișcă,
4 g gelatină,
2 linguri de lichior (ce aromă aveți la îndemână și credeți că merge)
100 g lapte condensat.

Bateți mai întâi ouăle cu zahărul, adăugând cafeaua solubilă dizolvată în apă. Adăugați cafeaua „normală”, făina, migdalele și amestecați delicat. Turnați amestecul în tava căptușită cu pergament și coaceți aluatul timp de 10-12 minute în cuptorul încins în prealabil la 180ºC. Nu-i rău să mai puneți o foaie deasupra, să nu se umfle prea tare și neuniform.

Scoateți pe o foaie de pergament presărată cu zahăr tos, eliminați hărtia pe care s-a copt (plus eventualele arsuri), rulați și lăsați să se răcească.

Pentru crema de ciocolată și cafea, dați în clocot smântâna și cafeaua, turnați compoziția peste ciocolată și amestecați până se topește bine.

Pentru crema albă, înmuiați gelatina în apă rece, scurgeți-i și topiți-o în lichiorul cald. Bateți mascarponele cu laptele concentrat și transformați smântâna în frișcă, adăugând, spre final, și lichiorul gelatinos. Amestecați cele două compoziții și puneți totul la frigider, să să întărească un pic (dar nu prea mult, că urmează o tartinare).

Întindeți o folie de aluminiu alimentar, desfaceți pe ea aluatul răcit, ungeți-l cu crema albă, adăugați și crema de cafea/ciocolată, rulați din nou, cu ajutorul foliei, și strângeți totul bine.

Rulada noastră trebuie să stea la frigider minimum o oră înainte de servire. Înainte de o tăia, presărați-o cu zahăr pudră.

Cât despre vin, n-am idee, e sfârșitul mesei, parcă mai bine ar merge un coniac la rulada asta. Sau o cremă de whisky pentru doamne.

S-ar putea să vă intereseze și:

Spumă de mascarpone cu lămâie Tiramisu la pahar Tarta cu ciocolata si cafeaTartă cu ciocolată și cafea Tort de bezea cu nucă și cafea

  • cafea, ciocolata, crema, frisca, ganache, mascarpone, rulada

2 thoughts on “Ruladă cu mascarpone și cafea”

  1. elena 05/10/2011 at 15:47

    o combinatie interesanta si, presupun, gustoasa. o mica intrebare despre “aprovizionare”:unde gasiti lapte condensat? eu caut de mult timp pentru a il folosi la prajituri, dar nu mai gasesc.am gasit acum vreo 2 ani intr-un supermarket cu nume nemtesc, dar a disparut de pe raft(probabil am fost singurul cumparator). cu consideratiune pentru multitudinea retetelor pe care le oferiti…

    Reply ↓
  2. costachel Post author05/10/2011 at 17:34

    Cred că de la același nemțesc am luat o cutie și o țineam prin casă. Chiar nu m-am mai uitat după lapte condensat, dacă-l mai văd, anunț tot aici 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved