Cam de mult n-am mai apucat sa postez nimic pe site, ca mi s-a schimbat radical programul si, pana ma obisnuiesc, cred ca va mai trece nitica vreme. Cu scuzele de rigoare, si ca sa fiu sigur ca nu uit sa pun reteta asta pana vin Sarbatorile, va anunt ca urmeaza mai la vale o friptura foarte interesanta, care sunt ferm convins ca ii va incanta pe iubitorii de curcan (chit ca, in treacat fie spus, curca este mai buna decat consortul, dupa cum boul e mult mai gustos decat vaca, dar daca asa ne-am obisnuit sa spunem…) Asa ca, oprindu-ma aici cu polologhia introductiva, sa ne apucam de treaba, ca e oleaca de munca aici.
Asadar, lista de cumparaturi cuprinde 1 curcan cat de mare (ca-i vorba de Sarbatori aici, nu?), 250 g pateu de ficat de porc, 300 g carne de vitel tocata, 2 oua, 150 g de masline negre, tocate si fara samburi, 100 ml vin alb sec, 50 ml lapte, maruntaiele orataniei, tocate mare, 150 g nuci tocate, 250 g miez de paine, 2 lamai, 200 g costita, taiata in felii subtiri, 200 g unt, sare, piper (rasnit si boabe).
Pentru umplutura, nu-i cine stie ce bataie de cap. Caliti cateva minute in 100 g unt maruntaiele, vitelul si pateul, piperate putin, stingeti focul, adaugati maslinele, painea, nucile, piperul boabe, ouale, laptele si vinul. Amestecati zdravan pana obtineti o compozitie omogena si cu asta basta. In ce priveste curcanul, goliti-l, curatati-l, frecati-l cu sare si cu zeama lamailor. Tartinati-l bine, si pe dinauntru, si pe dinafara, cu untul, dupa care umpleti-l cu compozitia obtinuta mai sus, neuitand ca deschizatura prin care s-a bagat umplutura trebuie cusuta. Acoperiti pasarea cu feliile de costita, si nu uitati de copane, ca nu cumva sa se usuce. Asezati apoi oratania intr-o tava unsa cu unt, bagati totul in cuptorul incins dinainte, iar timpul de coacere trebuie sa fie de 45 de minute pentru fiecare kilogram, la foc moale. Daca nu vreti cu costita, acoperiti curcanul cu folie de aluminiu (da’ nu-i chiar bine), pe care sa o scoateti cu 20 de minute inainte de final. Tot cu 20 de minute inainte scoateti si costita. Puneti friptura pe platou, sa se lafaie pe un strat de cartofi prajiti (e doar o sugestie, nu dau cu parul).
Vinul? Ei, parca n-ar prea merge unul alb, asa ca mai bine, zic eu, turnati in pahare un roşu uşor, cum imi aduc aminte eu ca era Merlot-ul de Dealul Bujorului.
Vreau sa va intreb daca compozitia pentru umplut se introduce pe sub piele ori in cavitatea toracica a curcanului ?
În cavitatea toracică.